Zuzulová v paralelke jubilejná, Vlhová: Škoda, ale zábava

NETKY.SK • 31 Január 2017, 18:18 • 2 min
Zuzulová v paralelke jubilejná, Vlhová: Škoda, ale zábava

ŠTOKHOLM - Slovenská lyžiarka Veronika Velez-Zuzulová obsadila 2. miesto v utorňajšom paralelnom slalome Svetového pohára. V mestských pretekoch v Štokholme prehrala vo finále s americkou favoritkou Mikaelou Shiffrinovou, tretie miesto obsadila Nórka Nina Lösethová. Víťazka slávila svoj 28. triumf kariéry a ôsmy v tejto zime.

slovakia

left justify in out

Petra Vlhová získala 40 bodov za 5.-8. miesto. Jej štvrťfinále s krajankou sa vyvinulo do "šlágra" tejto fázy, hoci napokon bola Velez-Zuzulová v oboch jazdách rýchlejšia. Oproti vlaňajšku tak prekročila hranicu 2. kola, naopak Švajčiarka Wendy Holdenerová ako vlaňajšia víťazka vypadla už v 1. kole, podobne dopadol dominátor spred roka, Rakúšan Marcel Hirscher.

V mužskej kategórii sa tak dvere otvorili ostatným pretekárom, keď navyše neuspel ani nórsky slalomársky mág Henrik Kristoffersen. Nemec Linus Strasser senzačne vyhral vo finále nad Francúzom Alexisom Pinturaultom, tretí skončil Švéd Mattias Hargin.

 

Preteky sa rátali do celkovej klasifikácie klasického slalomu a body sa pre semifinalistov pridelili podľa vzorca 100-80-60-50. Shiffrinová si tak upevnila vedenie v celkovom poradí SP i v slalome, v ktorom má pred Velez-Zuzulovou 145-bodový náskok. Slovenka v Štokholme slávila malé jubileum 30. pódiovým vystúpením v pretekoch SP, v tejto sezóne piatym. V paralelných súťažiach sa jej to podarilo tretíkrát.

 

Obe Slovenky predviedli v 1. kole excelentné jazdy a to prvé i odvety. Ich súperky nemali žiadnu šancu a súhrnné náskoky, Velez-Zuzulovej pred Švajčiarkou Denise Feierabendovou a Vlhovej pred Američankou Resi Stieglerovou, sa blížili k jednej sekunde. Už po prvej jazde by boli ešte vyššie, ale v mestských paralelkách sa po 1. kole udeľuje maximálny odstup 50 stotín a to aj v prípadoch, keď pretekár(ka) stratí viac, alebo dokonca keď ani jazdu nedokončí.

 

V druhej, štvrťfinálovej fáze sa tak vo štvrtej dvojici stretli dve dovtedy najpresvedčivejšie lyžiarky, keďže superfavoritka Mikaela Shiffrinová postúpila aj s dávkou šťastia. Američanka si ale potom ešte pred slovenským mikrosúbojom zabezpečila suverénny postup do najlepšej štvorky. Po prvej jazde to vďaka automatizovanému náskoku pol sekundy vyzeralo aj na jasný postup Velez-Zuzulovej a 32-ročná rutinérka to zvládla s obrovským prehľadom. Jej o lyžiarsku generáciu mladšia súperka manko v prvej jazde nabrala pre diskvalifikáciu, keď v skvelom finiši tri bránky pred cieľom vošla do oblúku príliš priamo a tým pádom aj do ďalšej bránky. V druhej časti ani jej dravosť na súperku nestačila a celkový odstup sa ešte o 9 stotín zvýšil.

 

"Škoda, zase som skončila v druhom kole. Dúfam, že to nabudúce vyžrebujú ináč a nebudeme musieť s Veronikou proti sebe súťažiť tak skoro. Ale ináč to bola zábava, aj keď to s normálnym slalomom nemalo veľa spoločné. Bolo treba najmä super odštartovať a potom zvládnuť ten umelý skok," vyznala sa pre RTVS Petra Vlhová.

 

Naopak, 9 stotín Velez-Zuzulová stratila v druhej semifinálovej jazde, to však iba kontrolovala maximálny náskok. V prvej jazde totiž časomer zastal ešte predtým, ako sa jej súperka Nina Lösethová "dostavila" do cieľa. Ináč by Nórka stratila ešte viac. Slovenka do finále postúpila po poltucte suverénnych jázd a naznačila svojej veľkej rivalke, že ju mieni zdolať v najpriamejšom súboji. V prvej jazde jej však Shiffrinová odolala o desatinu, ale to preto, že slovenská slalomárka v spodnej časti príliš vehementne nasadila do jedného oblúku a ďalšiu bránu prešla z väčšieho uhla. Aj v tejto situácii však predviedla svoj kumšt a bleskové skorigovanie chybičky jej umožnilo na záver zaútočiť predsa na najvyššiu priečku. V snahe o triumfálny finiš však opäť zišla príliš pod bránku a Shiffrinová tak mala cestu uľahčenú.


ŽENY / osemfinále po dvoch jazdách zhora podľa "pavúka" (prv uvedené pretekárky postúpili do štvrťfinále):

Mikaela Shiffrinová (USA-1) - Adeline Baudová Mugnierová (Fr.-16) +0,80 s
Marie-Michele Gagnonová (Kan.-9) - Bernadette Schildová (Rak.-8) +0,43

Chiara Costazzová (Tal.-12) - Šárka Strachová (ČR-5) +0,37
Frida Hansdotterová (Švéd.-4) - Ana Buciková (Slovin.-13) +0,23

Melanie Meillardová (Švaj.-14) - Wendy Holdenerová (Švaj.-3) +0,07
Nina Lösethová (Nór.-6) - Katharina Truppeová (Rak.-11) - diskvalifikovaná

Petra Vlhová (SR-7) - Resi Stieglerová (USA-10) +0,83
Veronika Velez-Zuzulová (SR-2) - Denise Feierabendová (Švaj.-15) +0,93

ŽENY / štvrťfinále po dvoch jazdách zhora podľa "pavúka" (prv uvedené pretekárky postúpili do semifinále):

Mikaela Shiffrinová (USA-1) - Marie-Michele Gagnonová (Kan.-9) +1,19 s
Frida Hansdotterová (Švéd.-4) - Chiara Costazzová (Tal.-12) +0,96

Nina Lösethová (Nór.-6) - Melanie Meillardová (Švaj.-14) +0,78
Veronika Velez-Zuzulová (SR-2) - Petra Vlhová (SR-7) +0,59


 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies