Lyžiari na zjazdovky po prevádzkových hodinách nepatria

NETKY.SK • 21 Február 2016, 10:00 • 2 min
Lyžiari na zjazdovky po prevádzkových hodinách nepatria

POPRAD – Popri klasických úrazoch na svahoch sa množia aj prípady ignorovania Bieleho kódexu a tiež prípady stretov nedisciplinovaných lyžiarov s ratrakom.

slovakia

left justify in out

Upozornil na to jeden z prevádzkovateľov lyžiarskych stredísk v Tatrách, ktorý varoval všetkých skialpinistov i lyžiarov, aby nevstupovali do terénu zjazdoviek po prevádzkových hodinách. „Pri úprave zjazdoviek sa v najstrmších úsekoch ratraky ťahajú a navíjajú alebo ukotvujú oceľovým lanom. Niekoľko tonové stroje sú takto istým spôsobom zavesené, aby svojou váhou neničili podložku, ktorou je zjazdovka vystlaná. Práve napnuté oceľové lano bežne v tme lyžiari či skialpinisti nevidia, pri nočnom zjazde tak hrozí nebezpečná zrážka,“ vysvetlila Zuzana Fabianová, hovorkyňa spoločnosti Tatry Mountain Resorts. Dodala, že platnosť zákazu vstupu na zjazdovku po prevádzkových hodinách platí od 16:00 do 8:30 nasledujúceho dňa.


„Dôsledky takýchto kolízií sú častokrát fatálne a končia sa devastačnými poraneniami dolných končatín alebo omnoho tragickejšie,“ uviedla Fabianová. Počas minuloročnej sezóny boli napríklad v Nízkych Tatrách evidované tri nešťastné kolízie lyžiara s ukotveným oceľovým lanom ratraku. „Aj napriek slabej legislatívnej podpore, ktorá problematiku skialpinistov na zjazdovkách priamo nerieši, boli v decembri 2014 zriadené v Tatranskej Lomnici a v Jasnej bezpečnostné hliadky, takzvané Skipatroly,“ dodala Fabianová. Tie počas dňa dohliadajú na dodržiavanie pravidiel Bieleho kódexu a bezproblémový pohyb po svahoch. Lyžiarske strediská však upozorňujú na hroziace nebezpečenstvo zrážky s ratrakom aj prostredníctvom internetových stránok, na strediskových obrazovkách i pevných tabuliach. Rovnako informujú aj o uzatvorení zjazdoviek a zákaze vstupu na trať po prevádzkových hodinách.


Masovou akciou na zjazdovkách počas dňa sa v poslednom období stal skialpinizmus, a to pre nedostatok prírodného snehu v dolinách. „Všetkým amatérskym skialpinistom odporúčame, aby dodržiavali základné bezpečnostné pravidlá a ak už vystupujú po zjazdovke, nech využívajú pravý kraj a rozhodne ju netraverzujú zo strany na stranu. Ďalej upozorňujeme skialpinistov, aby šli v prípade viacerých osôb v rade za sebou, nie vedľa seba, a aby sa v neprehľadných miestach pohybovali s čo najväčšou opatrnosťou,“ uzavrel Dušan Slavkovský, riaditeľ lyžiarskych stredísk vo Vysokých Tatrách.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies