Lyžiari majú k dispozícii už aj najvyššie položenú zjazdovku

NETKY.SK • 20 Január 2012, 15:02 • 2 min
Lyžiari majú k dispozícii už aj najvyššie položenú zjazdovku

Lyžiari majú k dispozícii už aj najvyššie položenú zjazdovku

slovakia

left justify in out

img

Lyžiari, ktorí radšej využívajú náročnejšie trasy, môžu oddnes lyžovať aj na najvyššie položenej zjazdovke na Slovensku, na svahu z Lomnického sedla až na Skalnaté pleso. Lukáš Brodanský zo strediska v Tatranskej Lomnici pre TASR uviedol, že na upravenej časti zjazdovky je momentálne okolo 150 centimetrov prírodného snehu a podmienky na lyžovanie sú veľmi dobré.
      "V Tatranskej Lomnici sme dnes otvorili najvyššie položenú zjazdovku, ktorá má 1270 metrov, je klasifikovaná ako ťažká, užijú si ju najmä pokročilí lyžiari," priblížil Brodanský. K dispozícii je aj freeridová zóna tzv. Francúzska mulda, kde môžu lyžovať freeraideri v čerstvom prašnom snehu. Otvorením zjazdovky z Lomnického sedla sa už podarilo sprístupniť celé stredisko v Tatranskej Lomnici. 
      "Lyžiari majú k dispozícii 10 kilometrov lyžiarskych trás, šesť lanoviek plus jednu lanovku pre peších na Lomnický štít," doplnil Brodanský. Zjazdovka z Lomnického sedla je špecifická tým, že je závislá od prírodného snehu. "Jej spustenie teda závisí od poveternostných podmienok. Upravuje sa približne päť až 10 dní a to tak, že sa utláčajú jednotlivé vrstvy prírodného snehu. Ratrak musí hore na svah ťahať lano," vysvetľuje Brodanský. 
      Zjazdovku denne sleduje aj Horská záchranná služba. Jej príslušníci sondujú svah a určia, či je možné sa tu lyžovať, alebo bude zjazdovka pre zvýšené riziko pádu lavíny uzavretá. "Momentálne žiadne lavínové nebezpečenstvo ani na zjazdovke ani vo freeridovej zóne Francúzska mulda nehrozí," ubezpečil Brodanský. Spustením svahu z Lomnického sedla majú lyžiari k dispozícii okrem iného aj najdlhšiu zjazdovku na Slovensku. Tá má 5,5 kilometra a vedie zo sedla až priamo do Tatranskej Lomnice s prevýšením 1300 metrov. 

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies