Lyžiar Falat nerátal s bronzovou medailou na Svetovej zimnej univerziáde

NETKY.SK • 2 Február 2017, 18:10 • 2 min
Lyžiar Falat nerátal s bronzovou medailou na Svetovej zimnej univerziáde

ALMATY - Nánosy čerstvého snehu, hrboľatá trať aj zlá viditeľnosť sprevádzali stredajšie preteky v alpskej kombinácii na Svetovej zimnej univerziáde v kazašskom Almaty, ale Slovák Matej Falat prekonal všetky nástrahy a vybojoval bronzovú medailu. V súčte superobrovského slalomu a slalomového kola ho zdolali iba Lotyš Kristaps Zvejnieks a Holanďan Maarten Meiners. Čoskoro 24-ročný Prešovčan (nar. 8. 2. 1993) obhájil bronz z predchádzajúceho akademického sviatku v Sierra Nevade spred dvoch rokov.

slovakia

left justify in out

"V porovnaní so Sierra Nevadou to bolo teraz o dosť náročnejšie. Tie nerovnosti a nánosy nového snehu nebolo vôbec vidno, takže sa išlo tak trochu poslepiačky. Super G som navyše nejazdil posledné dva roky, sústredil som sa v tréningoch a pretekoch výlučne na slalom a obrovský slalom. Keď to tak teda zrátam, odstup 1,2 na prvého bol celkom fajn výkon," zhodnotil Falat svoje predstavenie v super G.

 

K slalomovej časti pretekov, kde dosiahol najlepší čas zo všetkých účastníkov kombinácie, podotkol: "Bol to ľahký slalom po rovinke a s veľkými vzdialenosťami medzi bránkami, teda som si nemyslel, že mi to bude vyhovovať. Okrem toho moja jazda nebola veľmi čistá, takže po dojazde do cieľa aj napriek priebežnému vedeniu som nepočítal s tým, že by mi to mohlo stačiť na medailu. Nakoniec to vyšlo, dokonca aj s najlepším časom v slalome. Pri trochu čistejšej slalomovej jazde z toho mohlo byt aj druhé miesto, keďže odstup od druhého v celkovom poradí nebol veľký."


Falat, ktorý sa už pripravuje pod vedením českého trénera Jaroslava Rakušana, sa chystá ešte na tri štarty na SZU v Almaty. "Čaká ma ešte obrovský slalom, tímová súťaž a slalom. V obrovskom slalome si netrúfam na medailu. Pokúsim sa však podať čo najlepší výkon. V slalome by som mohol mať šancu, pôjdem naplno, trochu do rizika, no a uvidíme, ako to dopadne. Slalom býva často nevyspytateľný. Pridať ešte jednu medailu by bolo úžasné," zaželal si slovenský reprezentant, ktorý je na svojej tretej univerziáde.


Bronzový medailový úspech si v alpskej kombinácii pripísala aj Barbara Kantorová. V dvojdňovej súťaži v súčte slalomu a super G ju zdolali iba víťazná Ruska Anastasia Silantievová a strieborná Bieloruska Marta Škanovová. Kantorová zaostala za víťazkou o 2,11 s a za striebornou pozíciou o 33 stotín. Dvadsaťštyriročná rodáčka z Popradu a členka klubu LK Gerlach Kantorová dosiahla najlepšie umiestnenie na pretekoch tohto rangu v kariére. Doteraz bola najvyššie na SZU štvrtá v super G pred štyrmi rokmi v talianskom Passo San Pellegrino.


"Počas pretekov som si dala záležať na koncentrácii a na nerozptyľovaní sa nepriaznivými vplyvmi dookola. Jazdu v super G som bola rozhodnutá ísť presne technicky aj rýchlostne. Realita však bola trochu iná, hlavne v spodnej časti trate po druhom skoku, kde som netriafala optimálnu stopu, a strácala tak rýchlosť. Namiesto dobrej jazdy som však získala bronzovú medailu," s nadhľadom reagovala Barbara Kantorová na emailovú žiadosť o zhodnotenie svojho výkonu. Pridala ešte, že o ambíciách do ďalších pretekov hovorí nerada. Tvrdí však, že sa výkonnostne posúva vpred.


"Aj keď mám celú túto sezónu akosi posunutú, moja výkonnosť sa zdá mať napredujúci charakter. Vidno to aj na pretekoch a z toho mám najväčšiu radosť. Znamená to pre mňa, že som sa v mentálnej dimenzii pohla opäť o kúsok dopredu," dodala Kantorová.


 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies