Lymfóm sa ročne zistí asi u 500 Slovákov

NETKY.SK • 15 September 2013, 19:47 • 2 min
Lymfóm sa ročne zistí asi u 500 Slovákov

BRATISLAVA - Najčastejším príznakom lymfómu sú zväčšené lymfatické uzliny, ale aj zvýšená teplota, výrazné nočné potenie, svrbenie pokožky, či nevysvetliteľný úbytok na váhe.

slovakia

left justify in out

Na Slovensku každoročne pribudne vyše 500 pacientov s rakovinou lymfatického systému, nielen oni si dnes pripomenuli Svetový deň lymfómu. Lymfóm je najčastejším hemato-onkologickým ochorením, postihuje aj deti. Lekárom sa zatiaľ nepodarilo odhaliť, prečo vzniká, nespôsobuje ho však životný štýl ani stravovanie a u väčšiny ľudí sa na jeho vzniku nepodieľa ani dedičnosť.

Najčastejším príznakom lymfómu sú zväčšené lymfatické uzliny, ale aj zvýšená teplota, výrazné nočné potenie, svrbenie pokožky, či nevysvetliteľný úbytok na váhe. Čím skôr sa podarí lymfóm odhaliť a liečiť, tým lepšie sú vyhliadky pacienta. Ako poznamenala lekárka Veronika Ballová z Národného onkologického ústavu, lymfóm je ochorenie, ktoré si nevyberá. "Ťažko povedať, že kto je jednoznačne ohrozený," doplnila.

Na vznik lymfómu nemajú vplyv ani časté nádchy, prechladnutie, životný štýl, stravovacie návyky či dedičnosť, respektíve jej vplyv je zanedbateľný. Ochorenie si teda vlastným pričinením nemôžeme spôsobiť, ani mu, žiaľ, vhodnou prevenciou predísť. Nádorové ochorenia lymfatického systému sa objavujú najmä u starších pacientov, pričom muži bývajú postihnutí častejšie ako ženy.

Pri liečbe lymfómu sa využíva najmä chemoterapia, rádioterapia, liečba cielenými liekmi – tzv. monoklonovými protilátkami, ale aj transplantácia kmeňových buniek. Zo všetkých typov lymfómov sa najľahšie lieči Hodgkinov lymfóm.

Pacientom s týmto ochorením už niekoľko rokov pomáha občianske združenie Lymfoma. Na web stránke www.lymfom.sk prináša komplexné informácie o lymfóme, rady pre pacientov a tiež autentické príbehy tých, ktorí lymfóm sami prekonali.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies