Lykožrút ohrozuje oravské lesy, lesníci chcú zásah v chránených zónach

NETKY.SK • 17 August 2016, 10:51 • 2 min
Lykožrút ohrozuje oravské lesy, lesníci chcú zásah v chránených zónach

NÁMESTOVO – Oravské lesy už viac ako desať rokov ničí podkôrny hmyz, lesníci požadujú zásah aj v oblastiach s najvyšším stupňom ochrany, odkiaľ sa nákaza šíri.

slovakia

left justify in out

Lesy na Hornej Orave čelili v roku 2004 rozsiahlej veternej kalamite, časť zasiahnutej oblasti odvtedy ohrozuje a ničí lykožrút. Postihnuté sú lokality národnej prírodnej rezervácie Babia Hora a Pilsko. Podľa lesníkov by najideálnejším riešením bolo odkôrnenie kalamitného dreva, čo by lesy ochránilo pred podkôrnym hmyzom. V lokalitách s najvyšším stupňom ochrany však lesníci nemohli takéto opatrenia urobiť.

 

„Tieto zóny, kde lesný hospodár nemôže robiť nič, sú zdrojom rojenia lykožrúta smrekovcového, ktorý napáda aj zdravý okolitý les. Následne tu vznikajú obrovské finančné náklady na sanovanie kalamity," informoval médiá vedúci služobného úradu ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Jaroslav Regec.

 

Lesníci vynaložili od roku 2006 viac ako 1,5 milióna eur na opatrenia proti šíreniu podkôrneho hmyzu v lokalitách Pilsko a Babia Hora. Štátnou ochranou prírody mali refundované náklady vo výške 518-tisíc eur. Podľa prezentovaných prepočtov by postačovalo vynaložiť na začiatku celej kalamity približne 65-tisíc eur na odkôrnenie viac ako 3 100 metrov kubických

 

"To územie sa malo manažovať. Nechali sme to na samovývoj. Smerovalo to k tomu, že niekoľkostoročné stromy tu už nie sú," uviedol referent ochrany lesa Odštepného závodu Lesy SR v Námestove Jozef Herud. Ak by podľa jeho slov lesníci celé kalamitné drevo odkôrnili na začiatku, až 80 percent zničených a spadnutých stromov by bolo v poriadku.

 

LESY SR, odštepný závod Námestovo, obhospodaruje lesný fond na území chránenej krajinnej oblasti s rozlohou viac ako 18-tisíc hektárov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies