Lykožrút ničí tatranské lesy, Matečná má kľúč k tomu, akoby sme prírode pomohli

NETKY.SK • 30 August 2016, 15:30 • 2 min
Lykožrút ničí tatranské lesy, Matečná má kľúč k tomu, akoby sme prírode pomohli

VYSOKÉ TATRY - Vo Vysokých Tatrách dochádza k rozsiahlemu úbytku vzácnych lesov. Následkom kalamity v roku 2004 sa vo Vysokých Tatrách extrémne premnožil lykožrút. Dochádza k erózii pôdy a vysychaniu vodných zdrojov. Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná dnes uviedla, že pokiaľ nedôjde k zmene prístupu, lesy z týchto území na dlhé desaťročia zmiznú.

slovakia

left justify in out

Napadnuté nie sú len plochy, ktoré zasiahla veterná smršť, ale aj zdravé lesy. "Viac ako desať rokov sa prizeráme, ako nám tatranské lesy doslova zomierajú pred očami. V dôsledku invázie podkôrneho hmyzu vo vyschnutom mŕtvom lese nastáva erózia pôdy, vysychajú studničky a horské potoky. Nastal čas konať," povedala Matečná s tým, že podľa nej efektívne, ekologické a k životnému prostrediu priateľské riešenie je k dispozícii už desiatky rokov. „Lykožrúta musíme predbehnúť, nájsť ho aktívneho v stromoch. To je kľúč k tomu, aby sme pomohli prírode,“ povedal Ján Slivinský zo Štátnych lesov Tatranského národného parku.

 

Matečná bude iniciovať okrúhly stôl s odborníkmi z oblasti lesníctva a ochrany životného prostredia. Stratou lesov totiž podľa nej prichádza Slovensko aj o jedinečné kúpele na liečbu dýchacích ciest. Jediný smrek pritom ročne vyprodukuje kyslík pre 50 ľudí. "Vysokohorské tatranské lesy sú symbolom Slovenska. Chránia svahy pred pôdnou eróziou, regulujú vodné pomery horského prostredia, sú zdrojmi pitnej vody, zmierňujú výkyvy horského počasia a vytvárajú kvalitné ovzdušie. Sú domovom mnohých vzácnych živočíchov a rastlín,“ objasnila Matečná.

 

Podľa rezortu pôdohospodárstva je problém vo Vysokých Tatrách spôsobený rozdielnym pohľadom na starostlivosť o chránené územie zo strany ochranárov a lesníkov. Zatiaľ čo ochranári presadzovali pasívny prístup, teda bezzásahovosť na celom území Tatranského národného parku, lesníci navrhovali aplikovať citlivú ochranu na základe dlhoročných skúseností. Lesníctvo na Slovensku má históriu trvajúcu niekoľko storočí a bohaté skúsenosti v boji s lykožrútom. Zladenie prístupov v ochrane prírody by malo byť cieľom okrúhlych stolov, ktoré bude iniciovať ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies