FOTO Luxemburský premiér Xavier Bettel sa dnes zosobášil so svojím belgickým partnerom

NETKY.SK • 15 Máj 2015, 18:36 • 2 min
FOTO Luxemburský premiér Xavier Bettel sa dnes zosobášil so svojím belgickým partnerom

LUXEMBURG - Luxemburský premiér Xavier Bettel, ktorý sa otvorene hlási k homosexualite, sa dnes zosobášil so svojím priateľom. Stalo sa tak necelý rok po tom, ako parlament tohto malého, prevažne katolíckeho štátu, prijal zákon o homosexuálnych manželstvách.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry Reuters sa tak stal prvým predstaviteľom štátu EÚ, ktorý počas výkonu funkcie uzavrel manželstvo s osobou rovnakého pohlavia. 
     

Svetové prvenstvo v tomto smere patrí bývalej premiérke Islandu Jóhanne Sigurdardóttir, ktorá sa zosobášila so svojou partnerkou v roku 2010, keď ešte stála na čele vlády. 
     

Civilný sobášny obrad 42-ročného Bettela a jeho belgického priateľa Gauthiera Destenaya sa uskutočnil dnes podvečer na radnici v Luxemburgu. Premiér vopred oznámil, že jeho svadba bude mať súkromný charakter, uviedla agentúra AP.
     

Po skončení obradu Bettel s Destenayom krátko pozdravili okolo 250 novinárov a zvedavcov, zhromaždených pred radnicou. 
     

Zákon o legalizácií manželstiev gejov a lesieb prijali luxemburskí poslanci vlani v júni a do platnosti vstúpil v januári tohto roka. Homosexuálnym párom v Luxembursku priznali aj právo na adopciu detí. 
     

Xavier Bettel, šéf liberálnej Demokratickej strany, stojí na čele luxemburskej vlády od decembra 2013. Víťazstvo jeho strany ukončilo 19 rokov trvajúcu vládu kresťanského demokrata Jeana Clauda Junckera, súčasného predsedu Európskej komisie. 
     

Prvého júla tohto roku Luxembursko prevezme rotujúce predsedníctvo Európskej únie, takže jeho premiérovi budú zrejme venovať viac pozornosti aj svetové médiá, píše agentúra AP.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona