Luxembursko a Nemecko pripúšťajú odpísanie časti gréckych dlhov, majú podmienku

NETKY.SK • 7 Júl 2015, 10:12 • 2 min
Luxembursko a Nemecko pripúšťajú odpísanie časti gréckych dlhov, majú podmienku

LUXEMBURG - Nemecký vicekancelár Sigmar Gabriel pripustil ochotu diskutovať o odpísaní časti dlhu Grécka, pokiaľ sa Atény zaviažu k reformám.

slovakia

left justify in out

"O možnosti zníženia dlhov sa dá hovoriť iba vtedy, ak grécka vláda preukáže realizáciu reforiem," povedal Gabriel, ktorému vo vládnom kabinete kancelárky Merkelovej patrí aj post ministra hospodárstva.

 

Podobný postoj má aj Luxembursko. "Čiastočné odpísanie dlhov nie je pre Luxembursko tabu v tom zmysle, že o všetkom sa dá rokovať," povedal luxemburský minister financií Pierre Gramegna. pre rozhlasovú stanicu 100,7.
"Ale musí sa o tom hovoriť v rámci celkového balíčka. Ak by to bolo prezentované takým spôsobom, že 18 partnerov musí čiastočne odpísať dlhy a Grécko si bude jednoducho robiť čo chce, bude to neakceptovateľné," dodal šéf luxemburského rezortu financií.


Šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker v utorok v Európskom parlamente povedal, že grécka vláda musí prísť s návrhmi na riešenie svojej dlhovej krízy. "Lopta je teraz na strane gréckej vlády," uviedol pred utorkovým summitom eurozóny v Bruseli. Juncker konštatoval, že naďalej nesúhlasí s tými, ktorí vyzývajú na vylúčenie Grécka z eurozóny, ale zároveň kritizoval predstaviteľov Atén za časť ich rétoriky.

 

Gréci v nedeľnom referende presvedčivo odmietli dohodu s veriteľmi. Podľa gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa tak krajina vylepšila svoju pozíciu v rokovaniach o ďalšej finančnej pomoci. Podľa nemeckého denníka Süddeutsche Zeitung Grécko v utorok predloží nový návrh, ktorý sa nebude výrazne odlišovať od podmienok veriteľov odmietnutých vo víkendovom referende. Šéf skupiny ministrov financií eurozóny Jeroen Dijsselbloem medzitým uviedol, že s novými gréckymi návrhmi zatiaľ nie je oboznámený.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies