Luxembursko prehodnotí tresty informátorov z kauzy LuxLeaks

NETKY.SK • 2 August 2016, 17:04 • 2 min
Luxembursko prehodnotí tresty informátorov z kauzy LuxLeaks

BRUSEL - Luxemburská prokuratúra chce prehodnotiť rozsudky nad dvoma informátormi, ktorí boli odsúdení v takzvanej kauze "LuxLeaks". Súdny proces, ktorý prebiehal od apríla do mája, sa týka škandálu spojeného s odhalením daňových únikov veľkých firiem so sídlom v Luxembursku.

slovakia

left justify in out

"Obžaloba predniesla všeobecnú výzvu (na prehodnotenie rozsudkov) koncom minulého týždňa," uviedol dnes hovorca luxemburskej justície Henri Eippers.


Obaja "informátori", občania Francúzska Antoine Deltour a Raphael Halet, ktorých odsúdili na 12, respektíve deväť mesiacov väzenia podmienečne, sa voči rozsudkom odvolali. Prokurátor pre oboch bývalých zamestnancov audítorskej firmy PricewaterhouseCoopers (PwC) pôvodne žiadal 18 mesiacov väzenia.


Výzva obžaloby sa bude týkať aj tretieho obvineného, francúzskeho novinára Edwarda Perrina, ktorý údaje získané od Deltoura zverejnil v máji 2012 v televízii France 2 a postaral sa o vypuknutie škandálu. Perrin bol v rámci procesu zbavený obvinení zo spoluúčasti na krádeži a z porušenia služobného a obchodného tajomstva.


Udalosti, ktoré vyzradila trojica obžalovaných, siahajú do obdobia rokov 1995-2013, keď bol na čele luxemburskej vlády súčasný predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies