Luxembursko plánuje legalizovať marihuanu

NETKY.SK • 25 Apríl 2019, 17:19 • 2 min
Luxembursko plánuje legalizovať marihuanu

LUXEMBURG - Luxembursko chce ako prvá európska krajina legalizovať marihuanu. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Luxemburské ministerstvo zdravotníctva už podniká prvé kroky na prípravu zákona a aktívne komunikuje s kolegami z Holandska a Kanady, ako i s príslušnou pracovnou skupinou. Koncom mája má v tejto súvislosti dokonca do Kanady vycestovať minister zdravotníctva Etienne Schneider.

 

Plány legalizovať marihuanu ohlásila v roku 2018 novozvolená luxemburská vláda. V súčasnosti je potrebné pripraviť návrh zákona, ktorý by to umožnil.

 

V budúcnosti by smel v Luxembursku každý dospelý človek pestovať, kupovať, mať pri sebe a konzumovať také množstvo marihuany, aké zodpovedá osobnej spotrebe. Budú pritom samozrejme platiť prísne podmienky, ktoré sa ešte musia stanoviť.

 

img

 

Veľkovojvodstvo si od legalizácie marihuany sľubuje obmedzenie ilegálneho trhu a s ním spojenej kriminality, ako aj menej prípadov ohrozenia zdravia jej konzumentov - má byť totiž zaistená lepšia kvalita tejto látky. Príjmy zo štátom kontrolovanej národnej siete výrobcov a predajcov majú byť použité na prevenciu závislosti.

 

V októbri 2018 Kanada ako druhá krajina na svete legalizovala pestovanie, predaj a konzumáciu marihuany. Plnoletí občania si tam môžu kúpiť, mať pri sebe a fajčiť marihuanu v množstve do 30 gramov. Prvou krajinou, ktorá povolila štátom kontrolované pestovanie a predaj marihuany bol v roku 2014 Uruguaj.

 

Od začiatku roka 2019 predpisujú v Luxembursku marihuanu aj na medicínske účely. Príslušný zákon bol síce schválený už v roku 2018, ale prvých približne 150 lekárov dostalo potrebné školenie až v januári. Luxembursko už medzitým dostalo prvú dodávku 20 kilogramov marihuany v hodnote 50.000 eur, ktorú kúpilo od kanadskej firmy.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona