Luxembursko je jediným veľkovojvodstvom na svete, má len o trochu viac obyvateľov ako Bratislava

NETKY.SK • 25 August 2017, 18:41 • 2 min
Luxembursko je jediným veľkovojvodstvom na svete, má len o trochu viac obyvateľov ako Bratislava

LUXEMBURG - Hoci má Luxembursko iba o niečo vyšší počet obyvateľov ako Bratislava a z hľadiska rozlohy patrí ku globálne najmenším štátom, je jediným veľkovojvodstvom sveta.

slovakia

left justify in out

Krajina sa rozprestiera medzi Belgickom, Francúzskom a Nemeckom, pričom jeho metropola Luxemburg je spolu s belgickým Bruselom a francúzskym Štrasburgom jedným z troch oficiálnych hlavných miest Európskej únie.

 

Na čele tejto konštitučnej monarchie stojí od roku 2000 súčasný veľkovojvoda Henrich I., ktorý je šiestym luxemburským panovníkom z Nasavsko-weilburskej dynastie. Ide o najstaršieho syna luxemburského veľkovojvodu Jána a belgickej princeznej Joséphiny-Charlotty. Zároveň je bratrancom súčasného belgického kráľa Filipa.

 

Zaujímavosťou Luxemburského veľkovojvodstva je, že štátny sviatok narodenín veľkovojvodu (alebo veľkovojvodkyne) sa oslavuje vždy 23. júna, a to bez ohľadu na skutočný dátum narodenia aktuálneho panovníka.

 

Traduje sa to od vládnutia veľkovojvodkyne Charlotty, ktorá stála na čele krajiny v rokoch 1919-1964. Jej skutočné narodeniny pripadali na 23. januára, v roku 1962 však oslavy presunuli o päť mesiacov neskôr na letný termín, uvádza sa na oficiálnom webovom portáli luxemburského veľkovojvodstva Luxembourg.lu.

 

Ak 23. jún pripadne na nedeľu, oslavy sa presúvajú na 24. júna. Tisícky Luxemburčanov a turistov sa vtedy v Luxemburgu zídu na "najväčšej pouličnej párty" roka, ktorá sa začína už v predvečer tohto štátneho sviatku. Súčasťou osláv je i vojenská prehliadka, delová salva zo 101 kanónov, koncerty a ohňostroj.

 

Prvým luxemburským veľkovojvodom bol Viliam I., ktorý vládol v rokoch 1815-1840. Luxemburská ústava definuje veľkovojvodu ako hlavu štátu, symbol jeho jednoty a garanta národnej nezávislosti. Uplatňuje výkonnú moc v súlade s ústavou a zákonmi krajiny. Panovníkove narodeniny sú v Luxembursku štátnym sviatkom od roku 1947.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies