Lupiči ukradli vzorky krvi zrejme obsahujúce vírus eboly

NETKY.SK • 21 November 2014, 15:42 • 2 min
Lupiči ukradli vzorky krvi zrejme obsahujúce vírus eboly

KONAKRY - Lupiči v Guinei ukradli chladiaci box s krvnými vzorkami, ktoré zrejme obsahovali vírus eboly. Informovali o tom dnes guinejskí predstavitelia. Zároveň varovali pred nebezpečenstvom a zaviazali sa k zavedeniu prísnejších bezpečnostných opatrení pre prepravu nákazlivého nákladu.

slovakia

left justify in out

Vozidlo prevážalo v stredu 19. novembra skúmavky obsahujúce krv, keď došlo k lúpeži. Páchatelia čakali pri kraji vozovky. Vozidlo smerovalo z prefektúry Kankan v strednej časti Guiney do mesta Guéckédou na juhu, v ktorom sa nachádza testovacie zariadenie.
     

Lupiči zadržali taxík-mikrobus, ktorý viezol vzorky pacienta s podozrením na ochorenie na ebolu, informoval tlačový tajomník Guinejského Červeného kríža, ktorého citovala agentúra AP. Nie je známe, prečo lupiči vzali krvné vzorky. Guinejskí predstavitelia však v štátnom rozhlase zlodejov vyzývali, aby ich vrátili.
     

"Upovedomili sme bezpečnostné služby. Ak budú zlodeji s touto krvou manipulovať, bude to nebezpečné," povedal Dr. Barry Moumie, ktorý v národnom koordinačnom výbore pre ebolu riadi oblasť starostlivosti o pacientov. "Môžem vás však ubezpečiť, že postup pri prevoze vzoriek bude teraz sprísnený, aby sme sa vyhli takýmto sklamaniam," dodal.
     

Ebola, ktorá usmrtila už viac ako 5000 ľudí prevažne v Libérii, Sierre Leone a Guinei, sa šíri predovšetkým kontaktom s nakazenými telesnými tekutinami, vrátane krvi, stolice a zvratkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies