Lúpež desaťročia: Nemec chcel okradnúť banku o miliardu!

NETKY.SK • 20 Máj 2013, 12:45 • 2 min
Lúpež desaťročia: Nemec chcel okradnúť banku o miliardu!

BRATISLAVA - Národná kriminálna agentúra (NAKA) objasnila prípad, v ktorom išlo o podvod v štádiu pokusu, keď si chcel obvinený nemecký občan Štefan S. podvodom pripísať na účet rekordnú jednu miliardu eur. V prípade dokonania skutku by išlo o najväčšiu škodu za posledné desaťročie. Informovala o tom dnes hovorkyňa Prezídia Policajného zboru SR Andrea Dobiášová.

slovakia

left justify in out

Štefan S. vystupoval ako osoba konajúca v mene dvoch obchodných spoločností registrovaných na Slovensku. Podľa policajných operatívnych informácií sa pokúsil uviesť do omylu pracovníkov banky sídliacej v Bratislave, a to tak, že sa mal domáhať pripísania na účet jednej miliardy eur, ktoré mu mali byť na jeho účet zaslané zo zahraničnej banky. K tomu mal predložiť falošnú SWIFT-ovú správu o realizácii platby a falšovaný list Národnej banky Slovenska (NBS). Falošný list potvrdzoval, že banková operácia nie je riziková.

Obvinený chcel, aby mu banka pripísala na jeho účet miliardu eur a on by následne zrealizoval platobné príkazy na 12 účtov v tuzemských bankách a na sedem účtov v zahraničných bankách - z toho boli banky v Nemecku, dve v Holandsku, Rakúsku, Turecku, Lotyšsku a napokon v Thajsku. Na tieto účty mal v pláne previesť takmer trištvrte miliardy eur.

Vďaka promptnej spolupráci banky s Národnou kriminálnou agentúrou sa zabránilo prevodom peňazí založeným na podvode a osoba bola zadržaná priamo pri čine v banke. Celá akcia prebehla veľmi rýchlo a bez zbytočných prieťahov. Kriminálnej agentúre stačilo od prvotnej informácie len 22 dní na zadržanie a obvinenie podozrivého.

Vyšetrovateľ NAKA obvinil Štefana S. z trestného činu podvodu v štádiu pokusu, za čo mu hrozí 10 až 15 rokov trestu odňatia slobody.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies