Luntera výsledky prieskumu zaväzujú, kandidatúru na šéfa Banskobystrického kraja by vyhral s 30,9 %

NETKY.SK • 28 September 2017, 18:15 • 2 min
Luntera výsledky prieskumu zaväzujú, kandidatúru na šéfa Banskobystrického kraja by vyhral s 30,9 %

BANSKÁ BYSTRICA – Výsledky prieskumu verejnej mienky agentúry FOCUS, v ktorých by sa kandidát na predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Ján Lunter stal vo voľbách do vyšších územných celkov (VÚC) jednoznačným víťazom s 30,9 %, Luntera a jeho tím potešili.

slovakia

left justify in out

"Sú pre nás zaväzujúce, sú pre nás povzbudením a ďakujem všetkým, ktorí zmýšľajú podobne," konštatoval dnes Lunter.

 

Zdôraznil, že je dôležité, aby obyvatelia BBSK prišli 4. novembra k volebným urnám, aby výsledky boli rozhodnutím veľkej časti občanov a nielen úzkej skupiny.

 

"Pokračujem v kampani, budem sa riadiť týmto prieskumom," dodal s tým, že je na zodpovednosti ostatných demokratických kandidátov, ako sa k tomu postavia.

 

Podľa prieskumu agentúry FOCUS, ktorá v dňoch 18. až 26. septembra uskutočnila prieskum preferencií kandidátov na predsedu BBSK na Lunterovu objednávku, by voľby vyhral s 30,9 %. Súčasný šéf kraja Marian Kotleba dosiahol 22,2 %.

 

Dnes zverejnený prieskum agentúry Focus podľa podpredsedu vlády za Smer-SD Petra Pellegriniho ukázal, že rozhodnutie strany Smer-SD podporiť Jána Luntera za kandidáta na banskobystrického župana bolo správne. "Výsledok, ktorý v prieskume dosiahol, jasne ukazuje, že ako jediný má reálnu šancu poraziť Mariana Kotlebu v súboji o post predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja. Preto teraz vyzývam všetkých ostatných kandidátov, ktorí deklarovali, že podporia toho najsilnejšieho, aby čo najskôr prijali toto rozhodnutie a informovali nielen svojich voličov, ale celé Slovensko, že odstupujú od kandidatúry a v plnej miere podporujú najsilnejšieho kandidáta Jána Luntera," uvádza vo svojom stanovisku Pellegrini s tým, že ostatní kandidáti tak dokážu, že im nejde o osobný alebo stranícky prospech, ale o to, aby spoločne porazili fašizmus a extrémizmus.

 

Agentúra robila prieskum verejnej mienky formou telefonického dopytovania. Respondenti odpovedali na otázku: "Svoju kandidatúru na predsedu, župana v Banskobystrickom kraji ohlásilo 17 kandidátov. Ak by sa voľby konali už tento víkend, ktorému z kandidátov na predsedu VÚC by ste dali svoj hlas?"

 

Výberovú vzorku tvorilo 1023 respondentov, ktorí reprezentujú populáciu BBSK vo veku nad 18 rokov z hľadiska pohlavia, veku, vzdelania, národnosti, veľkostných kategórií sídiel a okresného členenia kraja.

 

Z výsledkov tiež vyplýva, že 11,3 % respondentov by nešlo voliť, 29,8 % odpovedalo "neviem, nie som rozhodnutý/á" a 1,3 % odmietlo na otázku odpovedať.

 

Ďalší kandidáti, ktorí sa uchádzajú o post šéfa kraja, skončili nasledovne: Martin Klus 11,0 %, Stanislav Mičev 10,4 %, Martin Juhaniak 8,7 %, Pavel Greksa 3,9 %, Jozef Šimko 2,9 % (ten však už odstúpil – pozn. TASR), Igor Kašper 2,7 %, Alena Pivovarčiová 1,9 %, Ivan Saktor 1,5 %, Miroslav Gálik 1,2 %, Milan Urbáni 1,0 %, Michal Kantor 0,5 %, Vojtech Kökény 0,5 %, Zdenek Očovan 0,3 %, Viliam Baňák 0,2 % a Jozef Sásik 0,2 %.

 

Ak by bol Lunter jediný spoločný demokratický kandidát, získal by od opýtaných voličov 37,6 % hlasov, ak by ním bol Klus, získal by 26,2 % a ak Mičev, tak 27,8 %.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies