Lukratívne daňové výhody mali v Luxembursku získať aj Disney a Skype

NETKY.SK • 10 December 2014, 15:18 • 2 min
Lukratívne daňové výhody mali v Luxembursku získať aj Disney a Skype

LUXEMBURG - Tlak na Luxembursko narastá. Informátor totiž poskytol Medzinárodnému konzorciu investigatívnych novinárov (ICIJ) nové dokumenty, podľa ktorých ďalšie koncerny získali daňové úľavy v miliónových výškach. Informoval o tom denník Handelsblatt.

slovakia

left justify in out

Počet spoločností, ktoré si v Luxembursku preukázateľne vybavili lukratívne daňové režimy, tak narastá. Nové dokumenty spomínajú koncerny Disney a Skype, no okrem nich sa rozširuje aj zoznam audítorských a konzultačných firiem, ktoré s luxemburskou správou spolupracovali. Okrem Pricewaterhouse-Coopers teraz vyplávali aj mená Deloitte, Ernst & Young a KPMG.

 

Doteraz zverejnené dokumenty obsahujú údaje približne o 50 tzv. Dohôd o daňovom zvýhodnení pre 35 spoločností. Vďaka nim tieto koncerny mohli získať extrémne nízke sadzby daní, v určitých prípadoch dokonca menej než jedno percento zo zisku uloženého na kontách v Luxembursku.

 

Disney založil v kniežatstve vlastnú banku, ktorá zisky zdaňovala ani nie jedným percentom. Skype zas od roka 2005 získal daňovú úľavu až do 95 % z príjmu z licencií. Koncern Reckitt Benckiser, ktorý okrem iného vyrába produkty značiek Calgon či Clearasil, si tu zabezpečil lacné úvery. Na zozname údajne figurujú aj kanadský zbrojný koncern Bombardier, americký Koch Industries a Telecom Italia, ktoré výhodné daňové režimy využívali v rokoch 2003 až 2011.

 

Podobné postupy nie sú v rozpore s luxemburskými zákonmi, no kniežatstvo mieni v budúcnosti lepšie informovať domovské krajiny koncernov o zvýhodnených daňových režimoch. Európska únia v súčasnosti skúma možnosti, či by bolo možné legislatívne prinútiť koncerny k zverejňovaniu týchto dohôd v ich výročných správach.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies