Lukostrelkyňa Longová získala pre Slovensko historickú účasť na OH

NETKY.SK • 27 Máj 2016, 14:22 • 2 min
Lukostrelkyňa Longová získala pre Slovensko historickú účasť na OH

NOTTINGHAM - Slovensko bude mať prvý raz v ére štátnej samostatnosti zastúpenie v lukostreleckej súťaži na olympijských hrách.

slovakia

left justify in out

Alexandra Longová vybojovala v osobitnej kvalifikácii v rámci programu majstrovstiev Európy v Nottinghame vytúženú miestenku na OH 2016 do Ria de Janeiro. Dvadsaťdvaročná členka Blue Arrows Viničné sa prebojovala do piatkového finále súťaže a v ňom síce podľahla celkovej víťazke Yasemin Anagozovej z Turecka, ale aj druhé miesto jej stačilo na kvalifikačnú istotu pre Slovensko. V Nottinghame získali miestenky traja najlepší v súťaži spomedzi reprezentantov krajín, ktoré ešte nemajú právo účasti. Každý štát si môže vybojovať iba jednu.


"Skvelé. Historický úspech pre slovenskú lukostreľbu. Alexandra bola naším najväčším želiezkom v ohni, už jej výsledok v kvalifikácii naznačil, že na to má. V športe vždy záleží aj na šťastí, ale to praje pripraveným. Špička v našom odvetví je veľmi vyrovnaná. Za Alex ňou skončili dnes strelkyne, ktoré inokedy figurujú pred ňou," povedal pre agentúru SITA predseda Slovenského lukostreleckého zväzu Matúš Durný.


Slovensko ešte môže získať miestenku aj medzi mužmi, posledná príležitosť zdupľovaná miestenkami pre tri družstvá sa naskytne na júnových pretekoch 3. kola Svetového pohára v tureckej Antalyi (13. - 18. 6.). Tam slovenský tím v olympijskom luku rozšíri Boris Baláž - práve so zámerom zaútočiť na tímový prienik do Brazílie.


"Alex vybojovala miestenku pre krajinu, ale o jej nominácii niet pochýb. Medzi ženami u nás nemá konkurenciu. Hneď v pondelok budeme kontaktovať Slovenský olympijský výbor a nahlásime ju," dodal Durný.


Samotné súboje o medaily európskych šampiónov sú - už bez slovenskej účasti - vo všetkých súťažiach na programe v sobotu a v nedeľu. Najlepšie umiestnenie zo zverencov reprezentačného trénera Daniela Kraváčka dosiahla Longová. Neobhájila síce 5. miesto z Ečmiadzinu 2014, ale prienikom do osemfinále si zabezpečila 9. priečku. Rovnakú pozíciu obsadila s Jurajom Duchoňom v súťaži miešaných družstiev.

ME v Nottinghame - olympijská kvalifikácia - výsledky - Slováci - súhrn:

Olympijský luk

ženy - 1. kolo:
Zuzana Lučaničová (SR) - Ana Umerová (Slovin.) 0:6
Alexandra Longová (SR) - voľný žreb
2. kolo (šestnásťfinále)
Alexandra Longová (SR) - Delia de Hoopová (Hol.) 6:4
3. kolo (osemfinále)
Alexandra Longová (SR) - Sarah Kwaksová (Hol.) 7:3
štvrťfinále
Alexandra Longová (SR) - Gülnaz Coskunová (Tur.) 6:2
semifinále
Alexandra Longová (SR) - Hanna Marusavová (Biel.) 6:4
finále
Alexandra Longová (SR) - Yasemin Anagozová (Tur.) 5:6 (9:10)


muži - 1. kolo:
Miroslav Duchoň (SR) - Andrei Danila (Rum.) 7:3
Juraj Duchoň (SR) - Vladimír Hurban ml. (SR) 2:6


2. kolo:
Miroslav Duchoň (SR) - Pawel Marzec (Poľ.) 2:6
Vladimír Hurban ml. (SR) - Florian Faber (Švaj.) 0:6



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies