Lukoil získal úver na rozvoj azerbajdžanského poľa Shah Deniz

NETKY.SK • 7 August 2015, 14:02 • 2 min
Lukoil získal úver na rozvoj azerbajdžanského poľa Shah Deniz

MOSKVA - Ruská ropná firma Lukoil, ktorá má väčšinu aktív v zahraničí, podpísala s bankami dohodu o úveroch v celkovej výške 1 miliarda USD (918,69 milióna eur) na financovanie rozšírenia ťažby plynu v Azerbajdžane.

slovakia

left justify in out

Ruská firma získala úverovú linku od Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBOR) a Ázijskej rozvojovej banky (ADB) a ďalší úver od konzorcia medzinárodných bánk. Financie použije na rozvoj azerbajdžanského poľa Shah Deniz, v ktorom má 10-% podiel. Celkové náklady na zvýšenie ťažby na tomto poli sa odhadujú na 28 miliárd USD. Najväčší podiel v nálezisku Shah Deniz má britský koncern BP.
     

V Rusku má monopol na vývoz plynu štátny energetický gigant Gazprom. Lukoil sa preto sústredil na investície v zahraničí. Plynom z poľa Shah Deniz už zásobuje Turecko a z náleziska v Uzbekistane transportuje plyn do Číny.
     

EBOR a ADB poskytli Lukoilu 12-ročnú úverovú linku vo výške 560 miliónov USD a pomohli mu získať ďalší 10-ročný úver v hodnote 440 miliónov USD od skupiny bánk ING Bank, Bank of China, UniCredit a Société Générale.
     

(1 EUR = 1,0885 USD)



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies