Lukoil pre sankcie nezníži ťažbu, ale zredukuje investície

NETKY.SK • 19 September 2014, 12:56 • 2 min
Lukoil pre sankcie nezníži ťažbu, ale zredukuje investície

SOČI - Druhý najväčší ruský producent ropy, spoločnosť Lukoil, ktorá je terčom amerických sankcií pre krízu na Ukrajine, na budúci rok neobmedzí domácu ťažbu ropy, ale bude menej investovať do projektov.

slovakia

left justify in out

Povedal to v piatok jej generálny riaditeľ Vagit Alekperov. USA uvalili sankcie voči hlavným ruským energetickým firmám, ktoré zasiahli aj Gazprom, Rosnefť a Lukoil. Americké firmy tak nemôžu podporovať ich aktivity pri prieskume a ťažbe ropy z mora, arktického pobrežia alebo pri ťažbe ropy z bridlíc. Sankcie zároveň obmedzujú schopnosť firmy Lukoil požičiavať si na západných trhoch.

 

"Ťažba ropy v Rusku sa v budúcom roku nezmenší," povedal Alekperov novinárom. Domáca produkcia Lukoilu bola v auguste v objeme 7,355 mil. ton čiže 1,74 mil. barelov denne. Spoločnosť však v porovnaní s rokom 2014 zredukuje svoj investičný program pre rok 2015 o približne 2 mld. USD, povedal šéf Lukoilu. "Nie je to iba v dôsledku sankcií, ale tiež preto, že sme dokončili veľkú prácu a máme takmer ukončenú modernizáciu rafinérií," konštatoval Alekperov. 

Lukoil na investície v tomto roku vyčlenil 20 mld. USD, pričom prevažná časť výdavkov má smerovať do ropného poľa Západná Kurna-2 v Iraku. Spoločnosť sa zároveň chystá v budúcom roku začať ťažbu z pobrežia Kaspického mora. Alekperov uviedol, že sankcie by nemali ovplyvniť projekty Lukoilu zamerané na ťažbu ropy pri pobreží Kaspického mora a v Ghane. 

 

Lukoil očakáva, že globálne ceny ropy budú stagnovať alebo klesnú. "Ak sme doteraz prognózovali cenu 100 USD za barel, teraz je 90 až 95 USD," dodal šéf firmy. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona