Lukašenko vyhlásil, že Západ zabudol na sľuby, ktoré dal Rusku

NETKY.SK • 11 Február 2021, 12:38 • 2 min
Lukašenko vyhlásil, že Západ zabudol na sľuby, ktoré dal Rusku

MOSKVA - Prezident Bieloruska Alexander Lukašenko na vystúpení celoštátneho Bieloruského zhromaždenia uviedol, že Západ zabudol na sľuby, že nebude posúvať NATO na Východ.

slovakia

left justify in out

Lukašenko tiež zdôraznil, že Bielorusko „je vždy pripravené budovať vzťahy so všetkými krajinami, úniami na základe zásad rovnosti, vzájomného rešpektu a nezasahovania do našich vnútorných záležitostí“.

 

„Nepovažujeme žiadny zo štátov za protivníka, odsudzujeme akýkoľvek vojenský konflikt a dôsledne podporujeme mierové riešenie sporov“,- uviedol bieloruský vodca.

 

Vzťahy s Európskou úniou sú pre Bielorusko dôležité, ale Rusko bolo a bude našim hlavným strategickým spojencom a hospodárskym partnerom, uviedol Alexander Lukašenko.

 

img

 

„Nie sme darmožráči a nie sme krajina-satelit, ktorá čaká s natiahnutou rukou na dotácie a pôžičky výmenou za to, že sa vzdá vlastného názoru a zdravého rozumu. Pre nás sú dôležité vzťahy s Európskou úniou, s ktorou máme najdlhšiu hranicu a vysoký stupeň vzájomnej závislosti – ekonomickej, sociálnej, kultúrnej a nakoniec politickej... Zároveň, našim hlavným ekonomickým partnerom a strategickým spojencom bolo a bude Rusko. Nie je nám cudzie“,- vyhlásil Lukašenko na vystúpení na VI celoštátnom Bieloruskom národnom zhromaždení v Minsku.

 

Podľa Lukašenka „v Rusku žijú naši ľudia a sú nám veľmi blízki – v prvom rade celý ruský ľud. Toto sú naši ľudia, s ktorými sme prežili mnoho storočí spolu a ak bolo treba, stáli sme bok po boku a bojovali proti spoločnému nepriateľovi“,- uviedla hlava bieloruského štátu.

 

img

 

Zároveň poznamenal, že pre Minsk sú dôležité vzťahy aj s Čínou. Bieloruský vodca uviedol, že nevidí žiadny dobrý dôvod na odmietnutie takéhoto viacvektorového prístupu.

 

Šieste bieloruské ľudové zhromaždenie vo štvrtok začalo pracovať v Paláci republiky v Minsku, rozsiahle fórum bude trvať dva dni. Celkový počet účastníkov a pozvaných hostí je 2,7 tisíc ľudí: z toho 2,4 tisíc delegátov a 300 hostí, vrátane zahraničných. Delegáti preberú výsledky vykonaného programu sociálno-ekonomického rozvoja Bieloruska v rokoch 2016-2020 a budú diskutovať o hlavných ustanoveniach návrhu programu sociálno-ekonomického rozvoja krajiny na nasledujúcich päť rokov – 2021 až 2025.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies