Lukašenko: U nás nebude žiaden majdan

NETKY.SK • 24 Február 2014, 15:42 • 2 min
Lukašenko: U nás nebude žiaden majdan

MINSK - Bieloruský prezident Alexander Lukašenko v nedeľu odmietol možnosť zopakovania situácie, aká vznikla v susednej Ukrajine, kde protivládne nepokoje vyvrcholili odvolaním prezidenta Viktora Janukovyča.

slovakia

left justify in out

Dlhoročný líder postsovietskej krajiny tvrdí, že v jeho vlasti nič podobné nehrozí, keďže vláda má "posvätnú misiu zachovávať mier a stabilitu". Priznal však, že v spoločnosti sú badateľné "isté obavy a napätie z budúcnosti a stability krajiny".

"Nebude tu žiadny majdan. Susedná Ukrajina, ktorá sa stala bojiskom pre strety medzi mocnými vnútornými aj vonkajšími silami, by mala byť pre nás ponaučením. Mali by sme poučiť z chýb iných a zabrániť aj najmenším príznakom nestability v naše krajine," povedal Lukašenko, ktorý v Bielorusku vládne tvrdou rukou už dvadsať rokov. Po prezidentských voľbách v roku 2010 polícia tvrdo rozohnala demonštrácie v Minsku, podotýka portál ruskej tlačovej agentúry RIA Novosti.

Ukrajina sa zmieta v najhoršej politickej kríze od získania nezávislosti od Sovietskeho zväzu začiatkom 90. rokov. Odštartovalo ju Janukovyčovo rozhodnutie koncom novembra nepodpísať pod tlakom Ruska prelomové dohody s EÚ. Krátko na to vypukli v Kyjeve demonštrácie, ktoré eskalovali v polovici januára po prijatí kontroverznej legislatívy, ktorá sprísňovala podmienky masového zhromažďovania. Parlament cez víkend prezidenta zbavil funkcie a vypísal naňho zatykač pre zodpovednosť za minulotýždňovú smrť desiatok ľudí v centre Kyjeva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona