Lukašenko poveril vládu, aby uvalila odvetné sankcie na západné krajiny

NETKY.SK • 13 Január 2021, 17:46 • 2 min
Lukašenko poveril vládu, aby uvalila odvetné sankcie na západné krajiny

MINKS - Bieloruský prezident Alexander Lukašenko poveril vládu, aby symetricky reagovala na západné štáty, ktoré ako prvé uvalili sankcie na podniky v republike. Informovala o tom v utorok agentúra BelTA.

slovakia

left justify in out

Sankcie uvalené na štátne podniky 

"Pára-trojka našich podnikov spadli pod takzvané banditské sankcie zo strany Západu. Jurij Viktorovič Nazarov, povedzte premiérovi Romanovi Golovčenkovi a vyriešte túto otázku vo vláde: musíme na to odpovedať symetricky. Na naše podniky uvalili sankcie. Musíme sa pozrieť, ktoré krajiny to urobili, a budeme podľa toho reagovať", povedal Lukašenko, keď prijal správu podpredsedu vlády Jurija Nazarova a ministra priemyslu Petra Parkhomčenka.

 

img

 

Podľa neho v Bielorusku pracuje niekoľko tisíc zahraničných podnikov – malé, stredné, veľké.  "Krajiny, ktoré uvalili sankcie musia pochopiť, že sme ku nim dobrí – dobré je u nás aj ich podnikom, ale ak západné krajiny podnikajú kroky zlým smerom a začínajú nás nakláňať, budeme reagovať symetricky", povedal Lukašenko.

 

Nutná podpora od vlády 

Bieloruský prezident zdôraznil, že "sa netreba báť, treba im ukázať zuby". Lukašenko zároveň poznamenal, že vláda by mala podporovať svoje podniky, napríklad závod na výrobu kolesových traktorov v Minsku (MZKT), Amkodor a ďalšie.

 

img

 

Ako povedal bieloruský minister priemyslu Peter Parkhomchik novinárom, že vo FínskuNemecku existujú samostatné podniky, ktoré zdržiavajú dodávku komponentov bieloruským podnikom.

 

"Čo bude ďalej, to ukáže až čas. Našou úlohou je však nájsť riešenia pomocou mechanizmov, ktoré máme v rukách, zaoberať sa otázkami substitúcie dovozu, lokalizácie týchto komponentov", poznamenal šéf Ministerstva priemyslu republiky.

 

Sankcie 

EÚ uvalila sankcie predovšetkým na administratívne oddelenie bieloruského prezidenta, závod na výrobu kolesových traktorov v Minsku, opravárenský závod JSC 140, spoločnosti Beltechexport, SinezisDana holdings. Americké ministerstvo zahraničia a ministerstvo financií ohlásili zavedenie obmedzení v súvislosti so situáciou v republike po prezidentských voľbách.

 

img

 

Zasahovanie do vnútorných záležitostí?

Reštriktívne opatrenia sa dotknú celkovo 40 osôbštyroch bieloruských departementov. Minsk považuje tieto sankcie za krátkozraké, chybné a hraničiace s zasahovaním do vnútorných záležitostí Bieloruska.

 

Zdroj:   https://go.tass.ru/Mfg6

      



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies