Lukašenko odmieta dialóg s Európou, lídri EÚ sa dohodli na uvalení sankcií

NETKY.SK • 19 August 2020, 21:54 • 2 min
Lukašenko odmieta dialóg s Európou, lídri EÚ sa dohodli na uvalení sankcií

MOSKVA / BRUSEL - Lídri EÚ súhlasia s uvalením sankcií na Bielorusko. Alexandr Lukašenko nechce diskutovať o situácii s Európou.

slovakia

left justify in out

Európski lídri podporili demonštrantov

Prezidentské voľby v Bielorusku neboli ani slobodné, ani spravodlivé. Uviedol to predseda Európskej rady Charles Michel po dnešnom mimoriadnom summite k situácii v Bielorusku.

 

Lídri Európskej únie sa dohodli, že zavedú sankcie voči tým, ktorí počas protestov v Bielorusku použili násilie proti demonštrantom alebo sa podieľali na manipulácii počas prezidentských volieb.

 

Okrem toho, Európska únia je pripravená podporiť mierový prechod k demokracii v Bielorusku, uviedla v stredu predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

 

"Stojíme pri občanoch Bieloruska, ktorí žiadajú základné slobody a demokraciu," napísala von der Leyenová na Twitteri.

 

Dodala, že Európska komisia vyčlení Bielorusom 53 miliónov eur. 50 miliónov pôjde na pomoc podnikom a zdravotníctvu na boj proti pandémii COVID-19. Ďalšie dva milióny eur poputujú obetiam represií a násilia a jeden milión - na podporu nezávislých médií a občianskej spoločnosti. Tieto peniaze nebudú smerované do bieloruských orgánov, ale priamo do verejných organizácií a najmenej chránených skupín.

 

Lukašenko nechce viesť dialog

Kríza v Bielorusku musí byť vyriešená bez zásahu iných krajín, uviedla nemecká kancelárka Angela Merkelová. Zároveň by Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) mohla pomôcť pri organizovaní dialógu v krajine. Zásah z Ruska podľa Merkelovej by situáciu v Bielorusku komplikoval.

 

Nemecká kancelárka tiež potvrdila, že sa pokúsila o telefonicky rozhovor s Alexandrom Lukašenkom.

 

"Pokúsila som sa zorganizovať telefonický rozhovor s prezidentom Lukašenkom, ale nanešťastie on to odmietol," uviedla Merkelová.

 

Bieloruské úrady odmietajú nadviazať dialóg s Európou, zatiaľ čo Lukašenko obviňuje západné krajiny z pomoci pri protestoch.

 

"Prezident našej krajiny požiadal svojho ruského kolegu, aby povedal pani Merkelovej, aby Nemecko a celá západná Európa nezasahovali do vnútorných záležitostí Bieloruska, ako sa to teraz deje," uviedla Lukašenkova hovorkyňa Natália Ejsmontová.

 

img

 

Vyhlásenie Kremľa

Bielorusko nepotrebuje od Ruska vojenskú či inú pomoc v súvislosti s prebiehajúcimi protestmi, povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Situácia v Bielorusku je jeho záležitosťou a Bielorusi by si ju mali vyriešiť sami.

 

"Veríme, že je potrebné urobiť všetko na vytvorenie podmienok pre to, aby situácia zostala v právnom rámci, v ktorom by sa mohol uskutočniť nevyhnutný dialóg," konštatoval Peskov.

 

Zahraničné mocnosti obvinil zo zasahovania do vnútorných záležitostí Bieloruska, čo označil za neakceptovateľné.

"Sme presvedčení, že v súčasnej situácii je hlavnou vecou to, že by nemal existovať žiadny vonkajší vplyv, žiadne zasahovanie do toho, čo sa v súčasnosti deje v Bielorusku," podotkol Peskov.

 

Ruský prezident Vladimír Putin predtým vyhlásil neakceptovateľnosť zasahovania do vnútorných veci Bieloruska. Túto pozíciu vyjadril v telefonických rozhovoroch s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies