Lukašenko nie je legitímnym prezidentom Bieloruska, vyhlásila EÚ

NETKY.SK • 15 September 2020, 15:30 • 2 min
Lukašenko nie je legitímnym prezidentom Bieloruska, vyhlásila EÚ

BRUSEL - Európska únia neuznáva Alexandra Lukašenka za legitímneho prezidenta Bieloruska. Informoval o tom šéf diplomacie EÚ Josep Borrell počas rozpravy s poslancami Európskeho parlamentu (EP).

slovakia

left justify in out

"Považujeme prezidentské voľby z 9. augusta za podvod, takže Lukašenko nie je pre nás legitímnym prezidentom Bieloruska," uviedol Borrell. Zároveň vyzdvihol úsilie europarlamentu (EP) podporiť ľudské práva občanov Bieloruska, ako aj súvisiace kroky Únie.

 

img

 

EÚ disponuje správami o brutálnych praktikách

Poslanci EP v utorok dopoludnia diskutovali o povolebnej situácii a demonštráciách v Bielorusku, ako aj o otrave ruského opozičného politika Alexeja Navaľného a tiež o situácii v Libanone po ničivom výbuchu v bejrútskom prístave. Hlasovanie o príslušných uzneseniach je naplánované na štvrtok.

 

Súvisiaci článok: Putin zablahoželal Lukašenkovi k víťazstvu vo voľbách a prisľúbil mu obrovskú pôžičku

 

 

Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku upozornil, že v krajine pokračuje "brutálne" potlačovanie pokojných demonštrácií, ako aj masové zatýkanie, pričom za mrežami sa ocitlo viac ako 7500 ľudí. Európske spoločenstvo taktiež disponuje správami, ktoré hovoria o minimálne 500 prípadoch mučenia.

 

img

 

Opozícia je tvrdo potlačená

Borell tiež kritizuje skutočnosť, že väčšina členov opozičnej koordinačnej rady bola zatknutá alebo prinútená opustiť krajinu. V exile v Litve sa momentálne nachádza aj líderka opozície Sviatlana Cichanovská, ktorá kandidovala proti Lukašenkovi. 

 

img

 

Krajinu musela opustiť bezprostredne po vyhlásení výsledkov prezidentských volieb. Poslednú vec, ktorú stihla ešte urobiť, bolo podanie sťažnosti volebnej komisii o zmanipulovaní volebného výsledku. Podľa exitpolov získala obrovskú podporu a bola jasnou víťazskou. Avšak oficiálne zverejnené výsledky jej pripísali iba 20% podporu a Lukašenkovi až 80%. 

 

 

Viac k téme: Opozičná líderka je podozrivá v kauze pokusu o prevzatie moci v Bielorusku

 

EÚ pritvrdí proti Lukašenkovmu režimu

EÚ podľa Borrella zareagovala štyrmi spôsobmi:

  1. rozhodnutím čo najskôr prijať cielené sankcie
  2. výzvou bieloruským úradom, aby ukončili násilnosti
  3. pokračujúcou podporou pre bieloruskú občiansku spoločnosť a nakoniec prehodnocovaním spolupráce s Bieloruskom v niektorých oblastiach

Borrell spresnil, že sankcie EÚ zavedie už v najbližších dňoch. Budú sa týkať osôb zodpovedných za násilné potlačovanie demonštrácií a volebné podvody.

 

Mohlo by vás zaujímať: Marshallov plán v Európe? Poliaci podávajú pomocnú ruku Bielorusku

 

Zároveň zdôraznil, že zhoršovanie situácie v krajine povedie k rozšíreniu sankčného zoznamu. EÚ vyzýva bieloruskú vládu na pokojné riešenie situácie, ukončenie násilností, prepustenie zadržaných demonštrantov a opozičných politikov a začatie celonárodného politického dialógu.

 

Vypísanie nových volieb

Za ideálne riešenie z pohľadu EÚ by bolo podľa Borrella vypísanie nových prezidentských volieb, ktoré by sa konali pod dohľadom medzinárodných pozorovateľov z OBSE.

 

Ako poznamenal, najväčšou prekážkou je Lukašenkova túžba udržať sa za každú cenu pri moci,. EÚ vyčlenila na podporu bieloruskej občianskej spoločnosti 53 miliónov eur.

 

img

 

Súviaci článok: Európska únia tlačí na Bielorusko, aby v krajine okamžite prepustili väznených demonštrantov

 

Tie sú primárne určené pre obete násilia zo strany polície a na podporu nezávislých médií. Prehodnocovanie vzťahov medzi EÚ a Bieloruskom podľa Borrella znamená, že kontakty v niektorých oblastiach budú prerušené.

 

Brusel bude mať záujem o posilňovanie a rozvoj len takých vzťahov, ktoré povedú k budovaniu demokratického Bieloruska.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies