Lukašenko navrhol referendum na zmenu ústavy Bieloruska

NETKY.SK • 4 August 2020, 12:49 • 2 min
Lukašenko navrhol referendum na zmenu ústavy Bieloruska

MINSK - Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko považuje za potrebné v nasledujúcich piatich rokoch usporiadať referendum na zmenu a doplnenie ústavy krajiny.

slovakia

left justify in out

Predvolebné vyhlásenia

Skutočnosť, že je potrebné zmeniť a doplniť ústavu krajiny, je uvedená v predvolebnom programe súčasného bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka.

 

"Rovnako ako naše Bielorusko, aj my sme sa zmenili. Pripravenosť Bielorusov prevziať zodpovednosť za osud krajiny je zrejmá a stupeň tejto zodpovednosti bude určovať samotný ľud. Ale podľa zákona. Nie na uliciach a námestiach, ale právnou cestou. Začnime ústavou," je uvedené v Lukašenkovom predvolebnom programe, ktorý dnes uverejnili štátne noviny Zviazda.

 

img

 

Lukašenko tiež uviedol, že "počas národného referenda budú Bielorusi určovať svoje práva, povinnosti, slobody a povinnosti, ako aj právomoci štátnych orgánov".

 

Súperi Lukašenka

Prezidentské voľby sa v Bielorusku budú konať už túto nedeľu, 9. augusta. Bieloruská ústredná volebná komisia okrem Lukašenka zaregistrovala do volieb aj ďalších štyroch kandidátov – hlavnú kandidátku opozície Sviatlanu Cichanovskú, predsedu Bieloruskej sociálnodemokra­tickej strany Siarheja Čeračeňa, bývalú poslankyňu bieloruského parlamentu Hannu Kanapackú a spolupredsedu hnutia Hovor pravdu Andreja Dzmitryjeva.

 

Dvoch ďalších kandidátov – Viktora Babaryku a Valeryja Capkalu – zaregistrovať odmietla. Babaryka je aktuálne vo väzbe, a to v súvislosti s vyšetrovaním pre podozrenie zo sprenevery i úplatkárstva.

 

Protestné akcie v Bielorusku

V posledných mesiacoch sa v Bielorusku uskutočnilo niekoľko masových protestov. 30. júla sa uskutočnilo zhromaždenie na podporu opozičnej kandidátky Sviatlany Cichanovskej. Zúčastnilo sa ho okolo 60 tisíc ľudí.

 

A 15. júla po celom Bielorusku niekoľko tisíc ľudí protestovali proti tomu, že boli z prezidentských volieb vyradení hlavní súperi prezidenta Alexandra Lukašenka. Demonštrácie sa konali v Minsku, Breste, Gomeli a ďalších bieloruských mestách. Stovky ľudí boli zadržaní.

 

 

Nadchádzajúce voľby v Bielorusku sú šieste prezidentské voľby v histórii krajiny. V predchádzajúcich piatich voľbách - v rokoch 1994, 2001, 2006, 2010 a 2015 - zvíťazil Alexandr Lukašenko. Nedávno naznačil, že má záujem zastávať túto funkciu ešte dve obdobia.

 

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorá monitoruje predvolebné kampane a hlasovanie, od roku 1995 neuznala žiadne voľby v Bielorusku ako slobodné a spravodlivé.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies