Lukašenko je pri moci 20 rokov

NETKY.SK • 20 Júl 2014, 10:25 • 2 min
Lukašenko je pri moci 20 rokov

MINSK - Kontroverzný bieloruský prezident Alexander Lukašenko oslávi v nedeľu 20. výročie nástupu k moci. Dvadsiateho júla 1994 sa tak stalo po víťazstve v druhom kole prezidentských volieb.

slovakia

left justify in out

Odvtedy vládne v postsovietskej krajine tvrdou rukou a všetky nasledujúce voľby boli medzinárodným spoločenstvom spochybňované. Niekdajší odporca rozpadu Sovietskeho zväzu a bieloruskej nezávislosti je dnes najmä americkou vládou prezývaný "posledným európskym diktátorom", na čo je autoritatívny Lukašenko háklivý. Príčinou jeho zotrvania pri moci ako dôsledku štyroch volebných víťazstiev je okrem iného spojenectvo s ruskou vládou, no i tvrdý postup voči opozícií a potlačovanie slobody prejavu. Vo februári napríklad odmietol možnosť zopakovania situácie, aká vznikla v susednej Ukrajine, kde protivládne nepokoje vyvrcholili odvolaním vlády a prezidenta Viktora Janukovyča.

 

Backa, teda ocko, ako ho jeho prívrženci nazývajú, sa vo svete preslávil aj svojimi výrokmi a vášňou pre hokej. Známy je aj svojim odporom k nehetrosexuálom a obzvlášť gejom. Niekdajšiemu nemeckému ministrovi zahraničných vecí Guidovi Westerwellemu v roku 2012 vyhodil na oči jeho sexuálnu orientáciu vetou "radšej byť diktátorom ako gejom". V marci po pričlenení ukrajinského polostrova Krym k Rusku zase svojmu ruskému náprotivkovi Vladimirovi Putinovi povedal, že ohrozuje jeho pozíciu posledného európskeho diktátora. Ešte v roku 2006 zase priznal úpravy výsledkov volieb vo svoj neprospech.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies