Lukašenko dostal parodickú cenu za mier za zákaz tlieskania

NETKY.SK • 13 September 2013, 17:23 • 2 min
Lukašenko dostal parodickú cenu za mier za zákaz tlieskania

MOSKVA - Bieloruský prezident Alexander Lukašenko a jeho policajné sily sa vo štvrtok stali laureátom ceny mieru, ktorá je paródiou na prestížne Nobelove ceny.

slovakia

left justify in out

Lukašenko sa víťazom takzvanej Ig Nobelovej ceny mieru stal za zásah a potrestanie ľudí, ktorí pred dvoma rokmi tlieskaním na verejnosti vyjadrovali protest proti jeho vláde. Udelenie parodického ocenenia dlhoročnému autoritatívnemu lídrovi postsovietskej krajiny oznámili na štvrtkovej ceremónii na pôde americkej Harvardskej univerzity. Porota poukázala na fakt, že medzi zadržanými a odsúdenými je aj jednoruký muž. Jeden zo svedkov údajne potvrdil, že ho naozaj videl tlieskať, píše portál ruskej spravodajskej agentúry RIA Novosti.

Ig Nobelove ceny sú paródiou na tradičné ocenenia udeľované začiatkom októbra na počesť švédskeho vynálezcu Alfréda Nobela. Od roku 1991 ich udeľuje vedecký humoristický magazín Annals of Improbable Research (Anály nepravdepodobného výskumu). Mottom cien je Najskôr ľudí rozosmiať a potom ich prinútiť rozmýšľať. Ceny sú rozdelené do viacerých kategórií - podobne, ako je to v prípade tradičných nobeloviek. Ocenenie je venované fiktívnemu bratovi slávneho Alfréda – Ignácovi Nobelovi. Ig Nobel je zároveň slovnou hráčkou - anglický výraz ignoble znamená potupný či nešľachetný. Ig Nobelova cena mieru pred dvoma rokmi napríklad putovala do Litvy starostovi Vilniusu Arturasovi Zuokasovi, ktorý sa preslávil svojím predvolebným spotom, kde s pomocou tanku ničil luxusné autá parkujúce na nepovolených miestach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies