Lukašenko chce s Ruskom obchodovať v dolároch

NETKY.SK • 18 December 2014, 14:37 • 2 min
Lukašenko chce s Ruskom obchodovať v dolároch

MINSK - Bieloruský prezident Alexander Lukašenko požaduje, aby sa obchodné transakcie medzi jeho krajinou a Ruskom v budúcnosti neúčtovali v ruských rubľoch, ale amerických dolároch, prípadne eurách. Informovala o tom vo štvrtok štátna tlačová agentúra Belta.

slovakia

left justify in out

Do Ruska, ktoré je pre krajinu hlavným obchodným partnerom, smeruje viac ako polovica bieloruského exportu. Základnými vývoznými artiklami sú nákladné autá, traktory a priemyselné zariadenia. Zhruba 92 percent transakcií sa v súčasnosti uskutočňuje v rubľoch. "Nebudeme obchodovať v rubľoch, ale v dolároch," citovala agentúra Lukašenka. "Už dávno sme mali žiadať, aby aj nám Rusko platilo v tvrdej mene," zdôraznil. 

 

Za január až október tohto roka príjmy bieloruských exportérov klesli o 739 mil. USD, hoci objem vývozov sa v medziročnom porovnaní podľa oficiálnych štatistík nezmenil. Devalváciu národnej meny v reakcii na prepad kurzu ruského rubľa Lukašenko odmietol. Bieloruský rubeľ (BYR) voči ruskému rubľu výrazne posilnil na súčasných 163 RYB/RUB z úrovne 290 RYB/RUB, na ktorej sa nachádzal začiatkom roka, uviedla agentúra Reuters. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies