Lukašenko a jeho policajti získal anti Nobelovu cenu za mier

NETKY.SK • 13 September 2013, 09:55 • 2 min
Lukašenko a jeho policajti získal anti Nobelovu cenu za mier

CAMBRIDGE - Jednu z tohtoročných Ig Nobelových cien získal v noci nadnes v Spojených štátoch okrem iných aj prezident Bieloruska Alexander Lukašenko a jeho policajti za zásah proti "tlieskaniu na verejnosti".

slovakia

left justify in out

Slávnostné udeľovanie Ig Nobelových cien za vedecký výskum, ktorý "človeka najprv rozosmeje a potom prinúti rozmýšľať" sa konalo na Harvardovej univerzite. Ig Nobelovu cenu za mier dostal Lukašenko za to, že vyhlásil za protizákonné tlieskanie na verejnosti a bieloruskí policajti za "zatknutie jednorukého muža, že tlieskal".

Bieloruskí aktivisti usporiadali pred dvoma rokmi niekoľko protestných zhromaždení, na ktorých vyjadrovali svoju nespokojnosť s vládnou politikou a policajnými zásahmi proti demonštrantom tým, že tlieskali. V júni 2011 udelil bieloruský súd pokutu jednorukému mužovi za účasť na "tlieskacej" demonštrácie v Minsku. Súd uznal muža za vinného z tlieskania na verejnosti. Skutočnosť, že tlieskal, potvrdil počas pojednávania jeden zo svedkov obžaloby, informovala agentúra RIA Novosti.

Ig Nobelove ceny sa udeľujú v tých kategóriách ako Nobelova cena, ale neobmedzujú sa len na ne, pokrývajú aj oblasti, ako sú strojárstvo, psychológia, biológia alebo manažment. Podujatie organizuje vedecký humoristický časopis Anály nepravdepodobného výskumu. Slávnostné odovzdávanie cien sa koná na Harvardovej univerzite, kde mená ocenených v jednotlivých kategóriách oznamujú nositelia skutočnej Nobelovej ceny, informovala agentúra AP.

Tohtoročnú Ig Nobelovu cenu za psychológiu získal experiment, ktorý dokazuje, že ľudia, ktorí si myslia, že sú opití, si zároveň myslia, že sú príťažliví. Spoločnú cenu za astrofyziku a biológiu získal pokus, ktorý dokazuje, že zatúlané valihnoje posvätné nachádzajú cestu domov podľa Mliečnej dráhy. 

Novinkou už 23. ročníka Ig Nobelových cien bola finančná odmena pre víťazov vo výške desať biliónov zimbabwianskych dolárov, čo v prepočte predstavuje približne štyri americké doláre.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies