Lukáš Oravec sa chystá vydať album s Bobom Mintzerom

NETKY.SK • 9 August 2016, 14:55 • 2 min
Lukáš Oravec sa chystá vydať album s Bobom Mintzerom

BRATISLAVA - Slovenský skladateľ a trubkár Lukáš Oravec sa chystá čoskoro vydať na nosiči nový album s názvom Ali. Na nahrávku, ktorá vznikla už minulý rok pred Bratislavskými jazzovými dňami, si prizval i známeho amerického saxofonistu Boba Mintzera.

slovakia

left justify in out

„Bob Mintzer je mnohonásobný držiteľ a nominant prestížnej ceny Grammy. Páčilo sa mi ako hrá, tak som si jedného dňa povedal, že mu napíšem, predstavím svoj projekt a oslovím ho, či by nemal záujem na ňom spolupracovať. Po zhliadnutí našich youtubeových videí moje pozvanie prijal a následne som dal dokopy turné pod jeho menom Bob Mintzer Quintet, s ktorým sme odohrali sedem festivalov po Čechách a Slovensku,“ povedal Oravec v rozhovore pre agentúru SITA.


Nahrávanie materiálu na štúdiovku bolo podľa jeho slov veľmi náročné. „Nemali sme veľa času, len jedno poobedie, ale keď dáte dokopy kvalitných interpretov, výsledok stojí za to. Bob bol skvelý, mali sme k nemu veľký rešpekt a veľa sme sa od neho aj dozvedeli... rôzne zaujímavosti zo zákulisia americkej džezovej scény, v ktorej sa pohybuje a, samozrejme, veľa o hudbe. Bol veľmi úctivý a úprimný. Bob je v džezovom svete veľmi zvučné meno. Už ako mladý hral u slávneho Jaca Pastoria a dnes ho poznáme hlavne cez jeho big band, quartet a projekt Yellowjackets,“ uviedol Oravec.


Album Ali prináša spolu šesť skladieb. „Tri sú z dielne Boba Mintzera - Thadeus, Bebop Special a Somewhere Up There. Skladbou Always prispel náš klavirista Kálmán Oláh a skladbu Bunch of Gypsies pridal kontrabasista Tomáš Baroš. Titulná skladba albumu Ali je z mojej dielne. Na bicích nás sprevádzal Marián Ševčík,“ priblížil mladý skladateľ a trubkár. Titulnú skladbu podľa vlastných slov venoval svojej bývalej priateľke. „Venoval som jej vlastne celý album a aj keď jeho samotné vydanie už nestihlo náš vzťah, duševné vlastníctvo nezmením,“ poznamenal.


Na nahrávke cítiť popri džeze i vplyvy klasickej a cigánskej hudby. „Nahrávali sme v štúdiu na českom Svárove a následne sa všetko editovalo v štúdiu Orlí v Brne spolu s Janom Košuličom. Potom nahrávka putovala do USA, kde sa mixovala a mastrovala u Pavla Wlosoka. Dizajn albumu ešte doťahujeme, má ho na starosti Studio 57 a grafiku Adda Adowicz,“ povedal Oravec.


Posledná skladba z albumu, Always, sa už dostala do povedomia i v Spojených štátoch. „Pianista Kálmán Oláh s ňou vyhral medzinárodnú súťaž džezových komponistov Thelonious Monk Jazz Composers Competition v Bostone. Viac jeho skladieb je v Amerike známych. Bob Mintzer jeho skladby a sóla používa dokonca pri vyučovaní a rozboroch na hodinách so svojimi študentmi,“ prezradil hudobník.


Album kapela ponúka fanúšikom zatiaľ len cez crowdfundingový portál startovac.cz . „Momentálne na vydanie nosičov potrebujeme asi desať až pätnásť percent sumy z celkových nákladov, ktoré už sme uhradili. Keďže dnes s ortodoxným džezom - nemyslím s pesničkárstvom prezlečeným za džez, ale s ortodoxným džezom - máte u našich vydavateľstiev malú šancu, že by zafinancovali celý album, rozhodol som sa vydať ho na Slovensku sám a crowdfunding môže pomôcť moje úsilie zrealizovať. Naše albumy, ktoré stránka startovac.cz ponúka, sú odmenou, ktorú si môžu ľudia vybrať za finančnú podporu novej štúdiovky,“ vysvetlil.


Ak sa Oravcovi podarí zohnať potrebnú čiastku, album Ali uzrie svetlo sveta na hudobnom nosiči ešte tento rok, pravdepodobne už na jeseň.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies