Luhanskí a doneckí separatisti sa chcú spojiť a rozšíriť zónu bojov

NETKY.SK • 26 Január 2015, 14:54 • 2 min
Luhanskí a doneckí separatisti sa chcú spojiť a rozšíriť zónu bojov

KYJEV - Ukrajinská armáda prišla za posledných 24 hodín o sedem vojakov a ďalších 24 ich v bojoch s proruskými separatistami utrpelo zranenia. Veľmi intenzívne sa dnes bojuje v okolí strategicky dôležitého mesta Debaľcevo.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ako informoval hovorca armády Volodymyr Polevoj, povstalci sústredene útočia na pozície ukrajinskej armády, pričom do bojov nasadzujú delostrelectvo, mínomety, granátomety a tanky. Ich cieľom je obkľúčiť Debaľcevo, ktoré leží na križovatke železnice a ciest spájajúcich dve bašty povstalcov - Doneck a Luhansk.

 

 

 

 

Okrem toho, ako pre agentúru RIA Novosti uviedol líder samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Alexandr Zacharčenko, cieľom povstaleckých vojsk z Doneckej a Luhanskej oblasti je spojiť sa, čím sa rozšíri aj oblasť bojov.    

 

Vládnym vojakom sa zatiaľ darí odrážať útoky na Debaľcevo, uviedol Polevoj. Armáda medzičasom oznámila, že boje o mesto si vyžiadali aj životy civilistov, pričom však ich počet nespresnila.  V dôsledku bojov je Debaľcevo bez elektriny, plynu a telefonického spojenia. 

 

 

 

 

Polevoj tiež informoval, že Rusko, ktoré Ukrajina a Západ obviňujú z podpory východoukrajinských separatistov, posilňuje svoje letectvo dislokované na Krymskom polostrove. 

 

Agentúra UNIAN v tejto súvislosti spresnila, že ukrajinská Rada pre národnú bezpečnosť a obranu (RNBO) zaregistrovala nárast preletov ruských bojových lietadiel v blízkosti administratívnych hraníc Ukrajiny s Krymom. 

 

 

Krym až do vlaňajšieho marca patril Ukrajine, ale na základe sporných výsledkov kontroverzného referenda sa stal ďalším subjektom Ruskej federácie, čo len posilnilo separatistov na východe Ukrajiny v ich snahe odtrhnúť sa a pridať sa tiež k Rusku.

 

Východ Ukrajiny v týchto dňoch zažíva najprudšie boja od vlaňajšieho septembra, keď sa obe strany konfliktu dohodli na prímerí. Proruskí separatisti tvrdia, že do súčasnej situácie, keď sa boje stiahli z frontovej línie, boli "dotlačení" vládnymi silami, ktorým museli zabrániť v ostreľovaní "svojich" miest. 

 

Kyjevská vláda vníma súčasnú situáciu na juhovýchode Ukrajiny ako obnovenie bojov, v ktorých od vlaňajšieho apríla prišlo o život viac ako 5000 ľudí. Západné zdroje, vrátane NATO, tvrdia, že separatisti dostávajú z Ruska materiálnu pomoc aj živú silu v podobe posíl a inštruktorov, čo Moskva rozhodne popiera.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies