Lugovoj považuje svoje obvinenie z vraždy Litvinenka za absurdné

NETKY.SK • 21 Január 2016, 12:33 • 2 min
Lugovoj považuje svoje obvinenie z vraždy Litvinenka za absurdné

MOSKVA - Poslanec ruskej Štátnej dumy Andrej Lugovoj označil dnes za absurdné obvinenia britskej vyšetrovacej komisie zo svojho údajného podielu na zavinení smrti bývalého agenta KGB Alexandra Litvinenka. Výsledky súdneho vyšetrovania, ktoré zverejnili dnes v Londýne, označil Lugovoj pre agentúru Interfax za frašku a pokus o zneužitie kauzy na politické účely.

slovakia

left justify in out

"Obvinenia na moju adresu sú absurdné. Ako sme aj očakávali, k senzácii nedošlo: dnes oznámené výsledky vyšetrovania opäť potvrdzujú protiruskú pozíciu Londýna, neschopnosť a neochotu Angličanov ustanoviť pravú príčinu Litvinenkovej smrti," vyhlásil Lugovoj podľa Interfaxu.

 

Tzv. polóniový škandál sa podľa Litvinenka stal pre Londýn pohodlným spôsobom, ako dosiahnuť politické záujmy. Poslanec Dumy súčasne vyjadril nádej, že po "polóniovom procese" britské súdnictvo príde o mýtus o svojej nestrannosti.

 

Lugovoj upozornil, že s obnovením vyšetrovania prípadu Litvinenko časovo koliduje "protiruská hystéria", ktorá sa rozpútala po udalostiach na Ukrajine z roku 2014. Ako poznamenal, obnovenie vyšetrovania okolností Litvinenkovej smrti považuje za "úbohý pokus využiť tohto kostlivca v skrini na uspokojenie politických ambícií Londýna".

V Londýne bola dnes zverejnené záverečná správa o výsledkoch súdneho vyšetrovania pod vedením sudcu sira Roberta Owena. Podľa nej zodpovednosť za Litvinenkovu smrť nesie Lugovoj a Dmitrij Kovtun, ktorí boli v tom čase agentmi ruskej kontrarozviedky FSB.

 

V správy, ktorej výňatky dnes zverejnila aj britská tlač, sa uvádza, že vyšetrovateľom sa podarilo získať dostatok informácií svedčiacich o tom, že operáciu FSB na Litvinenkovu likvidáciu pravdepodobne odobril vtedajší riaditeľ FSB Nikolaj Patrušev a zrejme aj prezident Vladimir Putin.

 

Medzi Putinom a Litvinenkom panovalo osobné nepriateľstvo: Litvinenko bol veľkým kritikom Putina, pomerov v Rusku i v tajných službách. Rusko opustil šesť rokov pred svojou smrťou. Uchýlil sa do Británie, kde prijal občianstvo a pracoval pre tamojšiu tajnú službu MI6.

 

Na jeseň roku 2006 sa v londýnskom hoteli Millennium stretol s bývalým agentom KGB - teraz poslancom Štátnej dumy - Andrejom Lugovým a jeho ruským spoločníkom Dmitrijom Kovtunom. Zelený čaj, ktorý s nimi Litvinenko počas stretnutia pil, obsahoval izotop rádioaktívneho polónia 210. Litvinenko ležiac na smrteľnej posteli Putina obvinil, že ho dal zabiť, čo Kremeľ vždy rozhodne popieral.

 

Podľa Owenovej správy Litvinenka otrávili Lugovoj s Kovtunom. Obaja muža však tieto obvinenia popierali a popierajú a Rusko ich odmietlo vydať do Británie.

 

V predvečer dnešného vydania správy ruské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že "britská strana sa zrejme nechystá zmeniť svoj doterajší kurz na politizáciu procesu" s hlavnými podozrivými z Litvinenkovej vraždy - Lugovým a Kovtunom, ktorých v Británii v tejto kauze obvinili v neprítomnosti.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies