Lufthanse sa štrajky pilotov nepodarilo prekaziť ani súdnou cestou

NETKY.SK • 28 November 2016, 18:57 • 2 min
Lufthanse sa štrajky pilotov nepodarilo prekaziť ani súdnou cestou

MNÍCHOV - Nemeckej leteckej spoločnosti Lufthansa sa ani dnes nepodarilo súdnou cestou prekaziť na utorok a na stredu naplánované štrajky pilotov. Pracovný súd v Mníchove žiadosti zamestnávateľa o zákaz protestnej akcie nevyhovel a novým štrajkom tak už nestojí nič v ceste.

slovakia

left justify in out

Lufthansa s podobnými dvoma pokusmi neuspela na súdoch vo Frankfurte nad Mohanom už pred šiestimi dňami.

 

V reakcii na dnešné rozhodnutie súdu v bavorskej metropole spoločnosť uviedla, že preskúma jeho zdôvodnenie a možnosti ďalších právnych krokov. Súčasne deklarovala pripravenosť kedykoľvek pokračovať v rokovaniach s odborovou organizáciou pilotov, vyplýva z informácií tlačovej agentúry DPA.

 

Odborový zväz pilotov spoločnosti Lufthansa v nedeľu večer oznámil, že bude po dvojdňovej prestávke pokračovať v štrajkoch za zvýšenie platov v dňoch 29. a 30. novembra.

 

Odborári z Vereinigung Cockpit (VC) uviedli, že v utorok budú štrajkovať členovia pracujúci na letoch na krátke vzdialenosti. V stredu sa do štrajku zapoja aj piloti na diaľkových letoch. Podľa odborárov je potrebné pokračovať v protestných akciách po tom, ako ani nedeľňajšie stretnutie so zástupcami zamestnávateľa neprinieslo očakávané riešenie.

 

Minulý týždeň musela Lufthansa v dôsledku štrajku organizovaného zväzom VC, už 14. v poradí od apríla 2014, zrušiť za štyri dni približne 3000 letov, čo sa dotklo viac ako 350.000 pasažierov.

Odbory VC žiadajú spätné zvýšenie platov o 3,66 percenta ročne za obdobie uplynulých piatich rokov. Lufthansa v piatok ponúkla zvýšenie platov pilotov o 4,4 percenta do polovice roku 2018, ako aj jednorazové vyplatenie sumy 1,8-násobku mesačného platu.

 

Štrajky pilotov stáli Lufthansu podľa kolínskeho Inštitútu pre ekonomický výskum (IW) v roku 2014 celkovo 222 miliónov eur, pričom v roku 2015 prišla spoločnosť pre štrajky pilotov a palubného personálu o 231 miliónov eur.

 

Lufthansa oznámila, že počas prvých dvoch dní minulotýždňového štrajku zaznamenala ďalšie straty na úrovni 20 miliónov eur.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona