Lufthansa zvažuje neohlásené zdravotné prehliadky pre pilotov

NETKY.SK • 22 Máj 2015, 15:26 • 2 min
Lufthansa zvažuje neohlásené zdravotné prehliadky pre pilotov

FRANKFURT - Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa zvažuje zavedenie neohlásených zdravotných prehliadok pre svojich pilotov. Opatrenie by malo zabrániť podobným tragédiám, akou bola marcová havária airbusu vo francúzskych Alpách, oznámila dnes televízia BBC.

slovakia

left justify in out

Vopred neohlásené prehliadky náhodne vybraných pilotov by boli svojím nepredvídateľným charakterom podobné dopingovým testom, akým sa podrobujú vrcholoví športovci.

 

O možnosti zavedenia takýchto zdravotných previerok hovoril šéf Lufthansy Carsten Spohr v rozhovore pre noviny Frankfurter Allgemeine Zeitung.

 

Náhodné prehliadky by mohli napríklad pomôcť odhaliť prítomnosť liekov alebo iných látok, ktorých užívanie pilot zatajil pred svojím zamestnávateľom.

 

Podľa Spohra by tiež v niektorých prípadoch mohli byť lekári zbavení mlčanlivosti, aby mohli hovoriť o svojich obavách týkajúcich sa zdravotného stavu toho-ktorého pilota.

 

Pri havárii z 24. marca zahynulo všetkých 150 ľudí na palube vrátane druhého pilota Andreasa Lubitza, ktorý zámerne nasmeroval Airbus A320 k horskému masívu. Medzi obeťami je 144 cestujúcich a šesť členov posádky. Airbus patril aerolíniám Germanwings, nízkonákladovej dcérskej spoločnosti Lufthansy.

 

Dôvody Lubitzovho konania nie sú známe, ale predpokladá sa, že súvisia s jeho depresívnymi a samovražednými sklonmi, ktoré úspešne tajil pred svojím zamestnávateľom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona