Lufthansa zruší pre štrajk pilotov v Mníchove 110 letov

NETKY.SK • 10 September 2014, 08:52 • 2 min
Lufthansa zruší pre štrajk pilotov v Mníchove 110 letov

BERLÍN - Lufthansa zruší v stredu 110 letov do a z Mníchova, čo zasiahne okolo 13 500 pasažierov. Dôvodom je očakávaný štrajk pilotov, informovali v utorok nemecké aerolínie. Rušenia sa budú týkať iba letov na krátku vzdialenosť, hoci pri niektorých letoch na dlhú vzdialenosť by mohli nastať meškania, uviedla Lufthansa v stanovisku.

slovakia

left justify in out

Piloti nemeckej leteckej spoločnosti Lufthansa budú v stredu pokračovať vo svojom štrajku. Ich odborová organizácia Vereinigung Cockpit (VC) zastupujúca zhruba 5 400 pilotov nemeckých aerolínií vyzvala svojich členov na štrajk na letisku v Mníchove. V čase od 10.00 do 18.00 SELČ nemajú z mníchovského letiska odletieť žiadne lietadlá, oznámila odborová organizácia VC so sídlom vo Frankfurte. Piloti na frankfurtskom letisku minulý týždeň počas šesťhodinového štrajku zamedzili odlet 218 lietadiel z letiska a sesterská spoločnosť Lufthansy Germanwings od apríla uskutočnila už tri štrajky. 

 

Piloti Lufthansy žiadajú, aby sa zachoval program predčasného odchodu do dôchodku aj pre pilotov, ktorí v spoločnosti ešte len začínajú pracovať. Program vznikol pred 50 rokmi, keď piloti mohli lietať iba do veku 55 rokov. Do riadneho dôchodku im vtedy chýbalo zhruba osem rokov. Lufthansa vtedy zaviedla program, na základe ktorého piloti v tomto prechodnom období dostávajú do 60 percent príjmov. Teraz však piloti v Európe môžu lietať do veku 65 rokov. Lufthansa preto chce svoj program zmeniť a zvýšiť vek na predčasný odchod do dôchodku na 60 rokov pre tých pilotov, ktorí začnú pracovať po roku 2014. 

 

Vedenie Lufthansy je pod tlakom, aby znížilo náklady s cieľom lepšie konkurovať nízkonákladovým leteckým firmám a rýchlo rastúcim leteckým spoločnostiam z Blízkeho východu. Rokovania s pilotmi sa pre Lufthansu stali naliehavejšími po tom, ako v júni zredukovala svoje plány zisku pre najbližšie dva roky. Teraz plánuje dosiahnuť za rok 2014 prevádzkový zisk 1 mld. eur, ktorý sa v roku 2015 má zdvojnásobiť na sumu 2 mld. eur. Z neúspechu rokovaní sa obviňujú obe strany navzájom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona