Lufthansa sa dohodla s pilotmi na novom kole rokovaní

NETKY.SK • 8 Apríl 2014, 15:48 • 2 min
Lufthansa sa dohodla s pilotmi na novom kole rokovaní

FRANKFURT NAD MOHANOM - Vedenie nemeckej leteckej spoločnosti Lufthansa sa vo štvrtok 10. apríla stretne s odborovým zväzom pilotov. Témou rokovaní bude zvýšenie platov a nižšia veková hranica pre odchod do dôchodku. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Lufthansa už avizovala, že svoje doterajšie návrhy nemení. Cieľom stretnutia je podľa hovorcu spoločnosti "stanoviť podklady pre ďalšie vyjednávania". Dodal, že vedenie ide na rokovania so "starou" ponukou, je však presvedčené, že má dostatok prostriedkov na to, aby sa dopracovalo k riešeniu.

 

Odborový zväz Vereinigung Cockpit (VC), ktorý zastupuje viac ako 5400 pilotov Lufthansy, potvrdil, že sa zúčastní rokovaní, ale odmietol sa k nim bližšie vyjadriť. No ešte minulý týždeň odbory vyhlasovali, že chcú novú ponuku od Lufthansy.

 

Piloti Lufthansy vyhlásili minulý týždeň trojdňový štrajk. Aerolínie museli preto zrušiť 3800 letov a vzniknuté škody sa odhadujú na menej ako 100 miliónov eur. Piloti chcú prinútiť vedenie, aby im v nasledujúcich dvoch rokoch zvýšilo platy celkovo o 10 % a nepredlžovalo vek odchodu do dôchodku na 65 rokov. Okrem toho chcú, aby aerolínie znova zaviedli program, v rámci ktorého by dostávali 60 % z platu, ak by museli odísť predčasne do dôchodku.

 

Dôchodkový vek pilotov sa v predchádzajúcich rokoch zvýšil na 65 rokov na základe rozhodnutia Európskeho súdu. Vedenie Lufthansy krátko pred štrajkom predložilo pilotom alternatívny návrh, ktorý by im umožnil odísť do dôchodku pred dovŕšením 65 rokov, ale odbory ho odmietli.

 

Ďalším sporným bodom je požiadavka na zvýšenie platov. Letecká spoločnosť však dlhšie zápasí s klesajúcim ziskom, preto v roku 2011 začala s programom reštrukturalizácie, ktorý jej má pomôcť zredukovať náklady a zlepšiť prevádzkový zisk.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies