Lufthansa prenesie náklady na emisie na cestujúcich

NETKY.SK • 4 Január 2012, 09:05 • 2 min
Lufthansa prenesie náklady na emisie na cestujúcich

Lufthansa prenesie náklady na emisie na cestujúcich - Doprava Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa prenesie náklady na poplatky za emisie oxidu uhličitého na cestujúcich a zahrnie ich do ceny leteniek. Podľa nového európskeho systému obchodovania s emisný

slovakia

left justify in out

img

Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa prenesie náklady na poplatky za emisie oxidu uhličitého na cestujúcich a zahrnie ich do ceny leteniek. Podľa nového európskeho systému obchodovania s emisnými kvótami dosiahnu náklady na tzv. emisné povolenky v prípade Lufthansy v tomto roku zhruba 130 miliónov eur.
V krátkodobom časovom horizonte však nemecká spoločnosť nebude meniť ceny leteniek, pretože ich stihla zvýšiť ešte v decembri.
Európska únia totiž rozhodla, že od tohto roka budú aj letecké spoločnosti na starom kontinente začlenené do systému obchodovania s emisiami (ETS). To znamená, že aerolínie rovnako ako priemyselné podniky majú od 1. januára pridelené emisné kvóty. Celkovo 85 % kvót pre tento rok dostali letecké spoločnosti zadarmo a ďalších 15 % si musia dokúpiť. Cieľom tohto opatrenia je zredukovať v roku 2012 emisie na 97 % ročného priemeru v období 2004 - 2006 a v nasledujúcom roku 2013 na 95 %. 
Návrh na zaradenie leteckej dopravy do ETS predložila Európska komisia (EK) v rámci boja proti klimatickým zmenám. Podľa Bruselu sa množstvo emisií z medzinárodnej leteckej dopravy zvyšuje oveľa rýchlejšie ako v iných sektoroch, čo ohrozuje pokroky únie v jej úsilí o zníženie emisií.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona