Ľudstvo by sa malo vážne zamyslieť nad svojím konaním: Možno sme posledná generácia, ktorá môže zvrátiť ničenie prírody

NETKY.SK • 30 Október 2018, 09:41 • 2 min
Ľudstvo by sa malo vážne zamyslieť nad svojím konaním: Možno sme posledná generácia, ktorá môže zvrátiť ničenie prírody

LONDÝN - Mimovládna organizácia Svetový fond na ochranu prírody (WWF) vo svojej najnovšej správe Živá planéta upozorňuje, že populácia stavovcov na Zemi klesla v rozmedzí rokov 1974-2014 o takmer dve tretiny.

slovakia

left justify in out

Správa súčasne varuje, že pôdy sú vyčerpané a rozloha lesov sa zmenšuje. Strata biodiverzity bude mať ďalekosiahle dôsledky pre život človeka a pre ekonomiku, píše sa v texte.

 

WWF so znepokojením konštatuje, že svetoví lídri buď nemajú dostatok povedomia o masívnom zániku druhov, alebo mu nevenujú dostatočnú pozornosť. Preto apeluje, že treba povzbudiť štátnikov i neštátnikov, aby pristúpili k zmenám, aby "tí, ktorí rozhodujú, pochopili, že status quo už nie je udržateľný".

 

WWF sa vo svojej správe obracia aj na "veľkých hráčov" v ekonomike. Pripomína, že služby a produkty poskytované prírodou zdarma predstavujú ročne 125.000 miliárd dolárov, čo je 1,5-násobok HDP celej planéty. Upozorňuje, že ak by firmy alebo štáty mali za "servis" poskytovaný prírodou platiť, nemali by na to prostriedky. WWF - bez ohľadu na morálne alebo duchovné aspekty - trvá na tom, že súčasné správanie sa ľudstva je neúnosné.

 

"Možno sme posledná (generácia), ktorá môže podniknúť kroky na zvrátenie tohto trendu", varuje správa. "Od tejto chvíle do roku 2020 nastáva rozhodujúci moment v dejinách" ľudstva, píše sa v správe generálneho riaditeľa WWF Marca Lambertiniho.

 

img

Generálny riaditeľ WWF Marco Lambertini

Zdroj: SITA

 

V roku 2020 budú totiž štáty sveta vyzvané, aby posilnili svoje záväzky na zníženie produkcie skleníkových plynov a súhlasili s opatreniami na ochranu prírody. Stane sa tak na konferencii v Pekingu, pričom cieľom je dosiahnuť v roku 2030 "nulové straty (v oblasti) biodiverzity".

 

"Musíme urýchlene prejsť k spoločnosti neutrálnej z hľadiska emisií CO2 a zvrátiť škody spôsobené prírode - napr. prostredníctvom zelených peňazí a energií či využívaním iných spôsobov poľnohospodársko-potravinárskej produkcie (...)", napísal vo svojej správe Lambertini.

 

img

Zdroj: SITA

 

"Málokto mal možnosť zúčastniť sa na skutočných historických premenách, toto je naša šanca," dodal. Podľa neho by mal svet "prijať novú globálnu dohodu o prírode a ľuďoch". Šlo by podľa Lambertinho o podobnú dohodu, aká bola schválená v roku 2015 v Paríži a ktorá sa týkala klímy.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona