Ľudský mozog vníma negatívne správy intenzívnejšie ako pozitívne, vďaka tomu sme prežili

NETKY.SK • 6 Január 2018, 06:00 • 2 min
Ľudský mozog vníma negatívne správy intenzívnejšie ako pozitívne, vďaka tomu sme prežili

Za pesimistický obraz o svete nemôžu média ale naša genetická predispozícia veriť viac zlým správam ako tým dobrým. Vďaka tomu ľudstvo prežilo. Tvrdia to experti z britskej spoločnsoti Ipsos-Mori.

slovakia

left justify in out

Ľudské mozgy spracovávajú negatívne informácie rýchlejšie a intenzívnejšie.  Je to preto, že ich viac potrebuje.

 

Dôkazom je test, pri ktorom boli respondentom skenované impulzy v mozgu. Skúmanej vzorke ľudí boli ukazované príjemné zábery ako dobré jedlo či luxusné auto a potom aj nepríjemné zjavy ako mŕtve zviera či znetvorená tvár. Ukázalo sa, že mozog omnoho aktívnejšie reagoval na tie nepríjemné veci.  

BBC poukázala na všeobecne šírené tvrdenie o tom, že sú to média, ktoré ľuďom stále predkladajú negatívne správy a utvárajú im zlú predstavu o svete, ktorý je v skutočnosti stále bohatší a zdravší. Správy spravidla prinášajú niečo nové, nečakané, prekvapivé či znepokojivé. Je to prirodzené, lebo práve to nás zaujíma. Nepotrebujeme vedieť, že sa nikde nič nestalo. Potrebujeme vedieť čo sa deje, ako ďaleko a čo nám hrozí, aby sme sa mohli zachrániť alebo pomôcť.

 

Kto sa nebojí, zomrie

 

Opakované hrozby určite majú nejaký účinok ale hlavne ľudia sú o nich presvedčení ešte skôr, ako je im negatívny obsah ukázaný v novinách či televízii.

„Všetky tie zlé správy len potvrdzujú a živia to, čo máme v mysli naprogramované. Príroda nás takto vybavila, pretože keď sa bojíme, je väčšia šanca zachrániť viac ľudských životov. Prehnaná citlivosť k negatívnym informáciám či zlým správam zohrala v evolúcii významnú úlohu. Kto reagoval intenzívnejšie na varovania, mal väčšiu šancu prežiť. A naopak ľudia, ktorých mozog túto schopnosť nemal, boli (slovami jedného vedca) – z genofondu proste odstránení,“ cituje rozhlas.cz stanicu BBC.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies