Ľudskosť a umenie spájajú 2

NETKY.SK • 30 Január 2023, 17:48 • 2 min
Ľudskosť a umenie spájajú 2

BRATISLAVA - Putovnú výstavu umenia, ktoré vytvorili ľudia so skúsenosťou s duševnou poruchou otvoria už onedlho na východe Slovenska

slovakia

left justify in out

Zdieľanie skúseností a nová inšpirácia

 

„Prieskumy nám dlhodobo ukazujú, že poruchami duševného zdravia trpí veľká časť našej populácie. Z praxe však vieme aj to, že odbornú pomoc vyhľadá len malé percento z nich. Keď sa rozprávame o duševnom zdraví, osobnú skúsenosť naozaj nič nenahradí a mnohí sa radšej obrátia na ľudí s vlastnou skúsenosťou pre ich autenticitu a zažitú skúsenosť ako na profesionálov. Preto sa členovia o.z. Otvorme dvere, otvorme srdcia rozhodli, že sa o svoje skúsenosti s duševnou poruchou a najmä cestu svojho zotavenia podelia so svetom. A to veľmi vľúdnym, kreatívnym a inšpiratívnym spôsobom,“ hovorí MUDr. Dagmar Breznoščáková, PhD., psychiatrička a štatutárna zástupkyňa pacientskeho združenia ODOS, ktoré výstavu organizuje.

 

Autorom myšlienky pilotného projektu výstavy je Miloš Šviderský, človek s osobnou skúsenosťou s duševnou poruchou a jeden z prvých peer konzultantov na Slovensku. „Zmyslom pomoci peer konzultantov je zdieľanie s druhými na základe vlastnej skúsenosti. Necítiť sa sám vo svojom trápení je liečivé, a práve tento pocit spolupatričnosti, pochopenia a ľudskosti by sme teraz radi priniesli do rôznych kútov Slovenska, vrátane miest a situácií, v ktorých debaty o duševnom zdraví zďaleka nie sú bežné,“ uviedol Miloš Šviderský. „Umenie je jedným z prostriedkov, ktorým je možnéuchopiť svoju skúsenosť a priblížiť náš vnútorný svet a zároveň byť pozitívnou inšpiráciou, aby sme sa o svoje zdravie starali a zaujímali všetci,“ dodáva.

 

Obrazy a iné diela ľudí so skúsenosťou s duševnými poruchami budú vystavené v knižniciach a ďalších verejných priestoroch po celom Slovensku od 1. februára 2023. Súčasťou výstav budú i otvorené diskusie o duševnom zdraví s miestnymi členmi organizácie ODOS či odborníkmi na psychiatriu. Projekt odštartuje v Košiciach, odkiaľ sa v marci presunie do Michaloviec a Prešova. „Výstava bude putovať počas tohto roka po celom Slovensku. Už teraz môžeme s radosťou povedať, že sa jej dočkajú aj obyvatelia stredného či západného Slovenska,“ dopĺňa autor myšlienky projektu.

 

Rozvoj komunitnej starostlivosti v psychiatrii

 

Dohliadanie na dodržiavanie a ochranu ľudských práv psychiatrických pacientov je jednou z pôsobností komisárky pre osoby so zdravotným postihnutím. Za sedem rokov svojej existencie Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím zrealizoval spolu 12 monitorovacích návštev psychiatrických zariadení (oddelení, nemocníc, liečební) a v súčasnosti pripravuje samostatnú správu o týchto monitorovacích návštevách, v ktorej zhrnie zistenia, poznatky a odporúčania.

„Počas monitoringov sme zistili aj to, že je nedostatok podporných, komunitných služieb pre psychiatrických pacientov. Komunitná starostlivosť o pacientov s duševnou poruchou je pritom nástrojom k účinnej liečbe, ktorá môže vo veľkej miere minimalizovať alebo až predchádzať akútnym alebo dlhodobým hospitalizáciám,” zdôrazňuje komisárka JUDr. Zuzana Stavrovská.

 

Jedným z cieľov projektu organizácie ODOS je preto posilnenie tzv. komunitnej starostlivosti o duševné zdravie, ktorú tak odborníci, ako aj ľudia so skúsenosťou považujú za jeden z hlavných pilierov reformy psychiatrickej starostlivosti na Slovensku. V rámci komunitných centier rozmiestnených vo väčších či menších mestách by pacienti získali lepší prístup k následnej starostlivosti po akútnej liečbe, ale i k terapeutickej podpore či pomoci pre svojich blízkych.

„Prešovský samosprávny kraj je naklonený spolupráci pri tvorbe a realizácii pilotného projektu komunitnej starostlivosti o pacientov s duševnou poruchou. Na Slovensku absentujú služby komunitnej starostlivosti, čo zvyšuje nápor na poskytovanie zdravotnej starostlivosti v ústavných zdravotníckych zariadeniach. Starostlivosť o duševne chorých realizovaná v komunite vyžaduje spájanie všetkých zúčastnených- pacientov, ich rodín, služieb pre duševné zdravie, všeobecných zdravotníckych a sociálnych služieb.“, hovorí Tatiana Hrindová z odboru zdravotníctva Prešovského samosprávneho kraja. Odborníci, ako aj ľudia so skúsenosťou s duševnou poruchou dúfajú, že k Prešovskému samosprávnemu kraju sa postupne budú pridávať aj ďalší.

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona