Ľudskoprávny výbor sa bude zaoberať petíciou za odvolanie komisárky pre deti Tomanovej

NETKY.SK • 9 Marec 2016, 10:44 • 2 min
Ľudskoprávny výbor sa bude zaoberať petíciou za odvolanie komisárky pre deti Tomanovej

BRATISLAVA - Pre situáciu s komisárkou pre deti Vierou Tomanovou a detským domovom Peto, ktorý spravuje jej dcéra Petronela, by mal zasadnúť Výbor NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny.

slovakia

left justify in out

Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa predsedu NR SR Monika Hucáková. Členky strany SaS Lucia Nicholsonová a Natália Blahová totiž 1. marca odovzdali v podateľni NR SR petíciu s 3 249 podpismi pre predsedu parlamentu Petra Pellegriniho, ktorá sa týka výzvy na odstúpenie komisárky pre deti Viery Tomanovej z postu.

 

"Kancelária Národnej rady Slovenskej republiky prevzala a zaevidovala predmetnú výzvu. Následne bude postúpená na prerokovanie výboru NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny, ktorý je príslušný na posudzovanie a podávanie návrhov Národnej rade SR," vysvetlila Hucáková. Petičný výbor v zbieraní podpisov stále pokračuje.


Petícia a s ňou výzva na odstúpenie Viery Tomanovej z postu sú spojené s detským domovom Peto, ktorý spravuje jej dcéra Petronela. Podľa Nicholsonovej a Blahovej v ňom porušujú práva detí. Tím z ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny v ňom momentálne robí kontrolu, informoval agentúru SITA hovorca ministerstva práce Michal Stuška. Tá však ešte nie je podľa Jany Lukáčovej z ústredia práce uzavretá.

 

Členky strany SaS podali okrem iného aj podnet na ministerstvo práce, aby sa detským domovom Peto zaoberala akreditačná komisia. "Akreditačná komisia ministerstva bola 17. februára informovaná o začiatku kontroly v detskom domove Peto. Členovia komisie sa uzniesli na tom, že počkajú na závery kontroly a budú sa nimi zaoberať na ďalšom zasadnutí," vysvetlil Stuška.


Podľa informácií strany, ktoré potvrdilo aj ministerstvo práce, je v domove Peto momentálne šesť bábätiek do jedného roka a päť detí od štyroch do osem rokov. Väčšina z detí by mala byť v profesionálnych rodinách a nie v detských domovoch, pretože štát sa usiluje o to, aby každé bábätko dostalo k dispozícii svoju profesionálnu matku, píše sa v stanovisku strany.

 

"Tým, že sú deti do šiestich rokov umiestnené v detskom domove dochádza k porušeniu zákona o sociálnoprávnej ochrane detí a sociálnej kuratele," informovali členky strany. Podľa zákona sú zriaďovatelia detských domovov od 1. januára 2012 povinní zabezpečiť, aby bolo každé dieťa do šiestich rokov po jeho umiestnení v detskom domove najneskôr po diagnostike zaradené do profesionálnej rodiny.


Strana SaS sa preto pre detský domov obrátila i na verejnú ochrankyňu práv Janu Dubovcovú. Ako ďalej povedala Lucia Nicholsonová, "z recesie sme dali podnet aj Viere Tomanovej, pretože litera zákona jej káže, aby ona bola tá prvá, ktorá začne iniciovať takéto kroky, ak sa dozvie, že niekde dochádza k porušovaniu najlepších záujmov dieťaťa a jej sa to deje priamo pod nosom".

 

Súčasná komisárka pre deti Viera Tomanová totiž podľa Natálie Blahovej aktívne participuje v detskom domove, ktorý porušuje zákonné práva detí a poškodzuje ich najlepší záujem. Signatári petície preto vyzývajú Petra Pellegriniho, "aby k veci pristúpil iniciatívne a požiadal Vieru Tomanovú, aby sa vzdala svojej funkcie".


Členky strany podali 23. februára na Generálnej prokuratúre SR (GP SR) trestné oznámenie v prípade tohto detského domova, ktoré sa týka podozrenia zo spáchania trestného činu subvenčného podvodu, ale i ďalších trestných činov.

 

"Z dostupných informácií vyplýva, že detský domov Peto, ktorý je neziskovou organizáciou, bol vybudovaný ako prístavba k rodinnému domu v Petržalke. Tento domov získal od štátu na materiálové vybavenie približne 15-tisíc eur, z ktorých zaplatil predražené zariadenie. Ďalej získal za druhý polrok 2015 dotáciu vo výške 58-tisíc eur, a to na každé dieťa umiestnené v tomto domove. Ročne to vychádza približne na 11 940 eur na jedno dieťa,“ uviedli členky strany.

 

Podľa nariadenia súdu by mala nezisková organizácia dostávať dotáciu maximálne pre desať detí. "Sú teda pochybnosti o tom, či mal detský domov v skutočnosti nárok na získanie dotácie v uvedenej výške a či vôbec spĺňal podmienky pre jej získanie,“ dodali pre agentúru SITA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona