Ľudskoprávny výbor OSN odsúdil špehovanie

NETKY.SK • 27 November 2013, 08:55 • 2 min
Ľudskoprávny výbor OSN odsúdil špehovanie

OSN - Ľudskoprávny výbor Organizácie Spojených národov (OSN) v utorok prijal rezolúciu, ktorá vyzýva na rešpektovanie "práva na súkromie".

slovakia

left justify in out

Text presadilo Nemecko a Brazília v reakcii na správy, podľa ktorých americké tajné služby odpočúvali lídrov týchto krajín vrátane nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. Špehovanie a zbieranie dát o komunikácii vlád a súkromných spoločností sa môže podľa výboru charakterizovať ako "porušovanie alebo zneužívanie ľudských práv". Podľa nemeckého veľvyslanca pri OSN Petera Wittiga je rezolúcia dôležitým "politickým odkazom".

Bývalý spolupracovník americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA) Edward Snowden v júni odhalil kauzu okolo masového odpočúvania zo strany americkej Národnej bezpečnostnej agentúry a následne ušiel z USA, aby napokon dostal azyl v Rusku. Jeho informácie zverejnil dnes už bývalý komentátor britského denníka The Guardian Američan Glenn Greenwald. Podľa nich USA ilegálne sledovali viaceré európske vlády, ich lídrov vrátane Merkelovej, ale i milióny bežných občanov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies