Ľudskoprávny výbor odsúdil protiislamské výroky kotlebovcov, trestom sa ale vyhnú

NETKY.SK • 14 Marec 2017, 17:02 • 2 min
Ľudskoprávny výbor odsúdil protiislamské výroky kotlebovcov, trestom sa ale vyhnú

BRATISLAVA - Ľudskoprávny výbor Národnej rady (NR) SR odsúdil hanlivé protiislamské výroky poslancov za ĽSNS Milana Mazureka a Stanislava Mizíka.

slovakia

left justify in out

"Výbor s ľútosťou konštatuje, že vyjadrenia poslancov Milana Mazureka a Stanislava Mizíka, ktoré odzneli na schôdzi NR SR 1. februára, podnecujú rasovú, národnostnú a náboženskú neznášanlivosť a extrémizmus," píše sa v uznesení. Výbor materiálom zároveň poslancov žiada, aby sa zdržali takýchto výrokov, ktoré hlboko urážajú ľudskú dôstojnosť.

 

"Prijali sme uznesenie, ktoré považuje ich reči za nenávistné," doplnila predsedníčka výboru Erika Jurinová (OĽaNO-NOVA). Z uznesenia poslancom nevyplýva žiadna sankcia. "Mohlo by to byť pozastavenie pre týchto poslancov, že ich reči nie sú celkom v poriadku a uvidíme, čo si z toho oni zoberú," povedala Jurinová.

 

Uvedomuje si, že toto uznesenie ani pokuty nezabránia týmto poslancov v ich nenávistných prejavoch. "Je to na svedomí poslancov. My môžeme len apelovať na týchto poslancov, aby študovali nielen konšpiračné weby, ale aby sa zaoberali aj reálnymi historickými prameňmi," uviedla.

 

Mazurek, ktorý je členom výboru, navrhované znenie uznesenia už na februárovom rokovaní odmietol, nemyslí si, že jeho vyjadrenia boli extrémistické a že podnecovali neznášanlivosť. Po vznesení námietok odišiel. Vtedy výbor výroky odsúdiť nedokázal, keďže pre nedostatok poslancov nebol uznášaniaschopný.

 

Mazurek a Mizík sa mali vo februári v pléne ospravedlniť za to, že islam nazvali "krutým, odporným a neľudským politickým systémom" a "satansko-pedofilným dielom diabla". Kotlebovci od začiatku vyhlasovali, že za svojimi výrokmi si stoja. Za výroky sa neospravedlnili, ešte ich doplnili o ďalšie. Mandátovo-imunitný výbor im za to udelil pokutu, ktorú ale ešte musí odobriť plénum NR SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona