Ľudskoprávny výbor navrhuje kontrolu NKÚ v ÚPN

NETKY.SK • 12 Október 2016, 17:45 • 2 min
Ľudskoprávny výbor navrhuje kontrolu NKÚ v ÚPN

BRATISLAVA - Hospodárenie Ústavu pamäti národa (ÚPN) pod vedením Ondreja Krajňáka by mal na požiadanie Dozornej rady ÚPN skontrolovať Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR. V uznesení z dnešnej schôdze to odporúča Výbor Národnej rady SR pre ľudské práva a národnostné menšiny. Správna rada ÚPN sa musí do 30 dní výboru písomne vyjadriť ku všetkým námietkam Dozornej rady k riadeniu ÚPN, ktoré dnes predložila na zasadnutí výboru.

slovakia

left justify in out

Podľa predsedu Dozornej rady ÚPN Juraja Hamuľáka podalo viac ako 20 zamestnancov a členov odborových organizácií od začiatku tohto roka Dozornej rade sťažnosti, ktoré sa týkajú predovšetkým nespravodlivých pracovno-právnych vzťahov na pracovisku ÚPN, zapojenia ÚPN do mediálnej volebnej kampane Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) a verejného obstarávania a finančných prostriedkov ÚPN.


Podľa Hamuľáka sú zamestnanci v prípade iného názoru na veci, ako má predseda Správnej rady ÚPN Ondrej Krajňák, perzekvovaní, dostávajú disciplinárne tresty, a tým sú diskriminovaní.

 

Navyše podľa neho ÚPN negatívne poznačil fakt, že prišiel o status vedeckého pracoviska, na čom si celý čas zakladal. Jeho rozpočet a činnosť sú zaťažené tým, že ústav čelí mnohým žalobám bývalých zamestnancov za vyhodenie z práce, o ktorú ich podľa slov Hamuľáka pripravil Krajňák. Hamuľák ďalej konštatoval, že faktúry ÚPN s advokátskou kanceláriou, s ktorou má uzatvorenú zmluvu, nie sú úplné a mnohé z nich sú prísne tajné s dodatkom, že sú určené len pre predsedu Správnej rady, čo členovia Dozornej rady nepovažujú za transparentné. Vo financiách vynaložených na chod ÚPN našli členovia Dozornej rady niekoľko nezrovnalostí v rámci rekonštrukčných prác za sťahovanie, maľovanie, kúpu a montáž podlahových krytín, za ktoré zaplatil ÚPN trom firmám až 50 tisíc eur. "Objednávky nekorešpondovali s vykonanými úkonmi a k nejakým podkladom bolo vôbec problémom sa dostať," dodal Hamuľák.


Ondrej Krajňák obhajoval svoje rozhodnutie rozlúčiť sa s niekoľkými zamestnancami tým, že nevykonávali svoju prácu tak, ako mali a pracovali doma, do ÚPN chodili len štyrikrát do mesiaca aj po tom, ako ich upozornil, že takéto pracovné podmienky akceptovať nebude. V prípade prepustenia Martina Lacka z ÚPN išlo o závažné porušenie pracovnej disciplíny. Dôvodom bolo jeho verejné vystúpenie proti svojmu zamestnávateľovi a poškodenie jeho dobrého mena.

 

"Nie je možné, aby si zamestnanci ÚPN robili, čo chcú," povedal Krajňák. K finančným problémom ÚPN Krajňák dodal, že "verejné obstarávanie robí ÚPN v súlade so zákonom".

 

Obvinenie Dozornej rady v súvislosti s podporou mediálnej volebnej kampane KDH vysvetlil Krajňák tak, že ak ústav ktokoľvek požiada o premietanie dokumentárneho filmu z archívu ÚPN, ústav mu ho za istých podmienok poskytne. To urobilo aj KDH pred parlamentnými voľbami počas ich akcie, na ktorej sa objavilo aj logo ÚPN. "Nie my sme organizovali túto akciu a oni logo ÚPN použili bez nášho vedomia," zdôraznil Krajňák .


Členovia výboru sa zhodli na tom, že súčinnosť Dozornej a Správnej rady ÚPN je vážne narušená, prekvapilo ich aj to, že Hamuľák rovnaký písomný materiál, aký vyhotovil pre členov výboru, nedoručil aj Krajňákovi, aby sa k obvineniam mohol vyjadriť.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona