Ľudskoprávne skupiny vyzvali Obamu, aby udelil milosť Edwardovi Snowdenovi

NETKY.SK • 14 September 2016, 21:51 • 2 min
Ľudskoprávne skupiny vyzvali Obamu, aby udelil milosť Edwardovi Snowdenovi

LONDÝN - Prezident USA Barack Obama by mal ešte predtým, ako odíde z úradu, "zaujať správne miesto v dejinách" a udeliť milosť informátorovi Edwardovi Snowdenovi, ktorý novinárom poskytol tajné dokumenty o sledovacích aktivitách americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA).

slovakia

left justify in out

S touto výzvou dnes prišli viaceré ľudskoprávne organizácie vrátane Amnesty International (AI), Human Rights Watch (HRW) alebo Americký zväz pre občianske slobody (ACLU), ktoré zároveň spustili petíciu za to, aby Obama "udelil milosť Edwardovi Snowdenovi, ktorý konal výlučne vo verejnom záujme", píše agentúra DPA.

 

Iniciatíva súvisí s blížiacou sa premiérou filmu "Snowden" od režiséra Olivera Stonea, ktorý sa zaoberá životným príbehom tohto whistle-blowera. Snowden dostal v roku 2013 ruský azyl a "čelí desaťročiam za mrežami za to, že prehovoril na obranu ľudských práv", ak sa vráti do Spojených štátov, tvrdia skupiny.

 

"Podnietil jednu z najdôležitejších diskusií za uplynulé desaťročia, ako aj globálne hnutie za obranu súkromia v digitálnom veku. Je iróniou, že s ním narábajú ako so špiónom, hoci to bol on, ktorý vďaka svojej odvahe odhalil, že vlády v USA i Británii ilegálne sledujú milióny ľudí," uviedol šéf AI Salil Shetty.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies