Ľudské telo stále nepoznáme dokonale: Vedci objavili štyri nové typy krvných buniek

NETKY.SK • 25 Apríl 2017, 18:26 • 2 min
Ľudské telo stále nepoznáme dokonale: Vedci objavili štyri nové typy krvných buniek

Vedci pri štúdiu ľudskej krvi odhalili štyri nové typy krvných buniek, o ktorých sme doteraz vôbec netušili, že existujú.

slovakia

left justify in out

Ide o štyri nové triedy bielych krviniek. Tie sú kľúčovým prvkom v imunitnom systéme. Vedci tak identifikovali dva nové typy dendrických buniek a dva nové typy monocytových buniek.

 

Dendrické bunky sa významne podieľajú vo vytváraní imunitného systému. Pomáhajú budovať obranyschopnosť, bojovať proti infekciám. Sú to práve ony, ktoré si „pamätajú“ infekciu, a vedia tak pri jej opätovnom objavení efektívnejšie zakročiť. 

 

Monocytové bunky sú najväčším typom bielych krviniek, známe tiež ako makrofágy, ktoré smerujú do miesta infekcie a tam pohlcujú a trávia patogény, čím ich odstraňujú z tela.

 

Identifikácia krvných buniek štandardne prebieha na základe skúmania konkrétnych proteínov, ktoré sa nachádzajú na ich povrchu. Pomocou tejto techniky ale nie je možné identifikovať ťažko rozoznateľné a vzácne triedy krviniek. Ak chcú vedci preskúmať jednotlivé bunky podrobne, musia sledovať rozdiely medzi bunkami prostredníctvo génovej analýzy.

 

„V tejto štúdii boli použité najmodernejšie technológie, pomocou ktorých zisťujeme, že existuje mnoho ďalších typov krvných buniek, ako sme si pôvodne mysleli. Ďalším krokom je, aby sme zistili, čo každý z týchto typov bielych krviniek robí v našom imunitnom systéme a aká je ich rola keď sme zdraví a tiež vtedy, keď ochorieme,“ informovala Divya Shah z Wellcome’s Infection, ktorá pomáhala financovať štúdiu. Informácia pochádza zo stránky iflscience.com. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona