Ľudské práva sa musia rešpektovať, tvrdí FIFA

NETKY.SK • 18 November 2013, 13:55 • 2 min
Ľudské práva sa musia rešpektovať, tvrdí FIFA

ŽENEVA - Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) zdôraznila, že ľudské práva vždy boli základom najpopulárnejšieho športu planéty a musia ich rešpektovať všetci organizátori turnajov. Strešný orgán svetového futbalu reagoval na správy, že v Katare sa v rámci príprav majstrovstiev sveta 2022 stále hrubo porušujú ľudské práva robotníkov pochádzajúcich zo zahraničia.

slovakia

left justify in out

Upozornila na to organizácia Amnesty International (AI) a zároveň vyzvala FIFA, aby alarmujúcu situáciu riešila s katarskými úradmi. "FIFA sa vyjadrila veľmi jasne v oficiálnych vyhláseniach. Na základne komunikácie z minulosti s ľudskoprávnymi organizáciami sme si osvojili rešpektovanie ľudských práv a uplatňovanie medzinárodných noriem správania," uvádza sa vo vyhlásení FIFA.

Amnesty International nie je prvá inštitúcia, ktorá tento problém monitoruje, v októbri ho otvorila Medzinárodná konfederácia odborových zväzov (ITUC), veľa priestoru mu venoval britský denník Guardian. Pred týždňom sa prezident FIFA Sepp Blatter stretol s katarským emirom, ale bez konkrétnych výsledkov.

Živnou pôdou pre vykorisťovanie robotníkov v Katare je tolerovaný systém tzv. kafaly, teda akéhosi patronátu, v ktorom sú najmä imigranti absolútne závislí od patrónov - miestnych boháčov alebo personálnych agentúr. Bez ich povolenia nemôžu zmeniť prácu ani opustiť krajinu, bežnou praxou je, že im odovzdávajú svoje pasy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona