Ľudská posádka podnikne výpravu k vraku Titanicu

NETKY.SK • 20 Marec 2017, 07:31 • 2 min
Ľudská posádka podnikne výpravu k vraku Titanicu

FALMOUTH - Bádatelia plánujú uskutočniť v roku 2018 podmorskú výpravu k vraku legendárnej lode Titanic.

slovakia

left justify in out

Pôjde podľa nich o prvú expedíciu od roku 2005, ktorá sa k stroskotanému plavidlu vydá aj s ľudskou posádkou.

Ich sedemtýždňová výskumná misia by sa mala začať v máji 2018, pričom bádatelia na ňu vyrazia z ostrova Newfoundland v Kanade.

 

Uviedla to spoločnosť OceanGate, ktorá výpravu organizuje. Na expedícii sa zúčastnia aj odborníci z massachusettského oceanografického inštitútu Woods Hole Oceanographic Institution. Cieľom ich misie je posúdiť aktuálny stav vraku slávnej lode a zdokumentovať, nie však zbierať predmety z tejto chránenej lokality.

 

Odborníci z oceanografického inštitútu zase dúfajú, že sa im podarí s použitím moderných podmorských zobrazovacích technológii vygenerovať 3D model vraku.

 

Luxusný britský zaoceánsky parník Titanic sa potopil 15. apríla 1912 po náraze na ľadovec počas svojej prvej plavby. Na ňu vyrazil z anglického mesta Southampton, pričom smeroval do New Yorku. Po jeho potopení našlo vo vodách Atlantického oceánu smrť viac ako 1500 ľudí.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies