Ľudovci podrobia rozpočet kritike

NETKY.SK • 22 November 2013, 10:08 • 2 min
Ľudovci podrobia rozpočet kritike

BRATISLAVA – Parlament bude o návrhu budúcoročného rozpočtu rokovať v decembri. Trojica opozičných strán KDH, Most-Híd a SDKÚ-DS ho podrobí kritike.

slovakia

left justify in out

„V rámci opozície pri rozpočte úzko spolupracujeme ako strany Ľudovej platformy. Naše názory na rozpočtovú politiku sú veľmi podobné. Zhodujeme sa na potrebe šetrenia na strane vlády, upozorňujeme na riskantné zadlžovanie Slovenska či prejedanie našej budúcnosti súčasnou vládou,“ povedal dnes pre agentúru SITA podpredseda KDH Miloš Moravčík.

Hlavným problémom rozpočtu na rok 2014 je podľa Moravčíka fakt, že nerieši problém nezamestnanosti na Slovensku. „Smer-SD v ňom akoby zabudol na ľudí. Očakávali sme od vlády, že si prizná chybu a poučí sa zo zle nastaveného rozpočtu na tento rok. Práve ním totiž pripravila desiatky tisíc ľudí o zamestnanie, prácu na dohodu či podnikanie. To prinieslo pokles sociálnych istôt a životnej úrovne na Slovensku,“ zdôraznil Moravčík. Prekvapením je pre neho plánovaný nárast výdavkov v štátnom rozpočte o 220 miliónov eur, čo vyvolá nárast nášho dlhu. „Zadlženosť v prepočte na každého Slováka tak budúci rok vzrastie až o 633 eur. Je to v ostrom rozpore so sľubmi vlády o znižovaní svojich výdavkov a znižovaní zadlženosti Slovenska,“ povedal s tým, že rozpočet je tak ďalším dôkazom, že premiér aj minister financií balamutia ľuďom hlavy sladkými rečami a za ich chrbtom míňajú štátne peniaze, ako sa im zachce. 

KDH bude podľa Moravčíka apelovať na vládu aj poslancov za stranu Smer-SD, aby dodržali svoje sľuby, začali konečne šetriť na sebe a prestali nezodpovedne zadlžovať Slovensko. „Budeme tiež presadzovať také zmeny, ktoré pomôžu udržateľne zvýšiť zamestnanosť, nie draho vytvárať dočasné pracovné miesta, ako to robí terajšia vláda. Budeme sa tiež snažiť uchrániť podnikateľov pred novou daňou zo straty, ktorá by ublížila najmä tým najmenším a najviac ohrozeným,“ dodal. 

Aj podpredseda SDKÚ-DS Ivan Štefanec súhlasí s tým, že SDKÚ-DS má s KDH a Mostom-Híd podobné názory na rozpočtovú politiku. Upozornil, že podľa vládneho návrhu rozpočtu budeme mať na budúci rok viac nezamestnaných, ako si vláda naplánovala v rozpočte pred rokom, teda 14,3 % oproti 13,5 % a aj vyšší dlh, 56,8 % oproti 54,9 %. „Kľúčovým bodom je záporné konsolidačné úsilie vo výške 0,2 percenta HDP, podľa Európskej komisie až mínus 0,8 percenta. Je to jasný dôkaz neschopnosti konsolidovať verejné financie. Len pre porovnanie – Rada pre rozpočtovú zodpovednosť vyčíslila upravené konsolidačné úsilie v roku 2011 na tri percentá HDP,“ zdôraznil Štefanec. Zároveň upozornil, že v rozpočte sa počíta s historicky najnižším odvodom štátu za jeho poistencov od zavedenia tejto platby. „Za dôchodcov, nezamestnaných v evidencii, deti a matky na materskej či rodičovskej dovolenke bude štát platiť do poisťovní 4 percentá z priemernej mzdy spred dvoch rokov. V roku 2010 to bolo 4, 78 percenta, dnes je to 4,25 percenta,“ povedal s tým, že zdravotné poisťovne varujú pred zhoršením zdravotnej starostlivosti, predĺžením čakacích lehôt a opätovným rastom zadlženosti nemocníc. 

Z návrhu rozpočtu je podľa Štefanca jasné, že ani na budúci rok sa na Slovensku neudejú potrebné štrukturálne zmeny, ktoré by mohli posunúť krajinu dopredu. „Sme pritom na historicky najhoršom umiestnení v medzinárodných porovnávaniach Svetovej banky i Svetového ekonomického fóra,“ pripomenul. Problém vidí v jednorazových opatreniach, ako sú napríklad mimoriadne dividendy, ktoré sa nedajú opakovať v budúcnosti. „Vláda teda nerobí nič, čo je udržateľné, ale len jednorazovo lepí a kamufluje čísla,“ vyhlásil. Vláda pritom zavádza podľa neho nové nezmyselné dane, akou je daň zo straty a dotácie na podporu J&T v cestovnom ruchu, čo má ďalší negatívny dôsledok na žalostný stav nezamestnanosti na Slovensku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona