Ľudovci odmietli ponuku ČSSD, stále chcú ministerstvo poľnohospodárstva

NETKY.SK • 20 December 2013, 09:44 • 2 min
Ľudovci odmietli ponuku ČSSD, stále chcú ministerstvo poľnohospodárstva

PRAHA - Českí ľudovci si vážia ponuku na iné posty vo vláde, ďalej však pre nich zostáva vyjednávacou prioritou ministerstvo poľnohospodárstva. V priebehu dnešného večerného rokovania celoštátneho výboru strany to novinárom povedal predseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Informácie priniesol spravodajský portál iDNES.cz.

slovakia

left justify in out

"Celoštátny výbor odmieta ponuku, keď by dvojkombináciu s ministerstvom práce a sociálnych vecí tvorilo ministerstvo dopravy alebo ministerstvo životného prostredia," uviedol Bělobrádek a zdôraznil, že KDU-ČSL nechce ukončiť koaličné rokovania s ČSSD a hnutím ANO o vzniku vlády. "Ponuku si veľmi vážime a oceňujeme ju, napriek tomu však pre nás zostáva prioritou ministerstvo poľnohospodárstva," dodal šéf ľudovcov.

ČSSD ako víťazná strana v predčasných októbrových voľbách do Poslaneckej snemovne ponúkla ľudovcom post ministra bez rezortu, ďalej ministerstvo práce a sociálnych vecí a kreslo buď na ministerstve dopravy, alebo ministerstve životného prostredia.

Podľa Bělobrádka výbor dnes prijal jednomyseľne uznesenie, v ktorom potvrdil platnosť skoršieho straníckeho dokumentu.

Celoštátny výbor KDU-ČSL teda zotrváva na uznesení z 15. decembra 2013, podľa ktorého je predsedníctvo strany poverené viesť rokovania o zložení novej vlády pod podmienkou, že medzi vyjednanými rezortmi bude pre KDU-ČSL ministerstvo poľnohospodárstva, pripomenul šéf ľudovcov.

Rokovanie celoštátneho výboru KDU-ČSL sa začalo po 19.00 h a zrejme sa skončí okolo 22.00 h. Podľa Bělobrádka chcú jeho členovia dnes prediskutovať aj prípadné personálne obsadenie tohto rezortu. Ľudovci zatiaľ o svojom rozhodnutí neinformovali sociálnych demokratov. Bělobrádek chce predsedovi ČSSD Bohuslavovi Sobotkovi zavolať až po skončení rokovania, informoval web iDNES.cz.

Sobotka však už aj tak novinárom poslal svoje vyjadrenie. Uvádza v ňom, že ho odmietavý postoj ľudovcov mrzí a že podľa neho bola ponuka "solídna a veľkorysá".

Postoj ľudovcov označil Sobotka za "veľmi veľké politikárčenie". Dodal: "Naša krajina však novú vládu potrebuje a tak je sociálna demokracia pripravená s ľudovcami a ANO ďalej rokovať. Trojkoaličnú vládu pokladáme, najmä vďaka vyrokovanému programu, naďalej za najrozumnejšie riešenie."

Sobotka tiež informoval, že požiadal šéfa hnutia ANO Andreja Babiša a tiež Bělobrádka o debatu o zložení vlády - majú sa zísť v priebehu piatka.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies